Šumavu zasáhla obleva, sjezdovky ale zatím fungují

29. leden 2016

Po třeskutých mrazech dorazila na hory obleva. Sníh ze svahů mizí právě v době, kdy začínají jarní prázdniny. Provozovatelé služeb i sami návštěvníci doufají v další ochlazení.

Od 1. února začíná série letošních jarních prázdnin. K těm už tradičně patří lyže, běžky nebo třeba boby. Teploty posledních dní ale zimním radovánkám moc nepřejí, na horách se drží už jen poslední zbytky sněhu.

I na Šumavě tak provozovatelé služeb s napětím sledují předpovědi počasí, jarní prázdniny tam totiž obvykle patří k nejlepším týdnům sezóny. Zatím to ale příliš optimisticky nevypadá. Například na Špičáku jsou už silnice bez sněhu úplně a všude teče voda z roztátého sněhu. Současná obleva se projevila i na obsazenosti zdejšího hotelu.

„Původně jsme rezervace pro tento víkend i odmítali, ale s aktuálním vývojem počasí jsme dneska zaznamenali úbytek pokojů. Dva pokoje jsme zrušili, ale doufáme, že se nám to ještě během zítřka podaří doplnit," uvedla s nadějí ředitelka hotelu Tereza Picková.

Na další týdny jarních prázdnin ale hosté své rezervace zatím neruší. A podobné je to také v půjčovně lyžařského vybavení v Železné Rudě. Lidé, kteří měli vybavení objednané na prázdniny, své rezervace zatím neruší.

„Sjezdovky jsou relativně v dobrém stavu. Počasí úplně ideální není, ale už v průběhu týdne se má zase ochladit, čili neměl by to být žádný problém," řekl majitel půjčovny Petr Filip.

Mnoho lidí sází právě na další změnu počasí, věří, že sníh přece jen ještě napadne. V to doufají zřejmě i návštěvníci v Zadově a v Churáňově, ani tam hromadně ubytování zatím nikdo neodhlašuje. Stejná situace je i na Lipně. Tam dokonce kvůli extrémnímu zájmu lyžařů museli v lyžařském areálu na víkend posílit služby instruktorů lyžování. Někteří návštěvníci hor ale svůj pobyt nehodlají rušit, ani kdyby už žádná sněhová nadílka nepřišla. Lyžování lze totiž podle nich jednoduše nahradit procházkami šumavskou přírodou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio