Málo obchodů, chodníků a problémy s dopravou - obyvatelé Starého Plzence doufají ve změnu

13. únor 2016

Místní radnice si udělala průzkum mezi lidmi, cílem bylo zjistit, co jim na městě vadí a s čím jsou naopak spokojení. Ve veřejné diskusi lidé pojmenovali klady a zápory života ve městě. Výsledkem například je, že chtějí opravit silnice a postranní náměstí, pyšní jsou ale na své památky.

Netradiční průzkum veřejného mínění zvolili ve Starém Plzenci u Plzně. Obyvatele tohoto města i přilehlé osady Sedlec sezvala v závěru týdne tamní radnice do kulturního domu. Lidí přišla více než stovka. Během několikahodinového setkání veřejně řekli, co se jim v obci líbí a co by chtěli změnit. Sál lidového domu doslova hučel, u stolků sedělo asi deset skupin lidí, kteří živě diskutovali.

„Teď jsme skončili u pěti bodů, které jsme pochválili Plzenci. Údržba památek, zdravotní péče, informační centrum a dostatek spolků, ale máme u toho rovnou mínus, že nemají prostory, kde se scházet," uvedla jedna z diskutujících Hana Stýblová.

Lidé chtějí víc obchodů a sportovní halu

Jako vyloženě stinné stránky tato skupina označila dopravu ve Smetanově ulici a nedostatek obchodů, zvláště pak těch specializovaných, jako je třeba drogerie a podobně. Jiná skupina zase vnímala jako problém chybějící zázemí pro volnočasovou sportovní činnost a také málo chodníků v Sedlci. Oceňovali ale nízkou kriminalitu.

Diskuse trvala necelou hodinu, poté moderátorka vyzvala jednotlivé skupiny, aby pojmenovaly ty největší klady a zápory ve městě a ty se pak napsaly na velké listy na zeď

Diskuse trvala necelou hodinu, poté moderátorka vyzvala jednotlivé skupiny, aby pojmenovaly ty největší klady a zápory ve městě a ty se pak napsaly na velké listy na zeď. Každý mohl vybrat deset největších problémů, označit je červeným štítkem a také sedm největších kladů. Ty se opatřovaly štítkem zeleným. Možnost takto vyjádřit své názory místní uvítali.

„Po těch letech, kdy se na názory občanů tady v Plzenci nebral moc ohled, tak je to určitě krok správným směrem," řekla Lucie Burianová.

Konkrétní kroky chce z průzkumu radnice vyvodit už na jaře

Vedení města zvolila takovýto průzkum přímo mezi lidmi, aby zjistilo konkrétní body, na kterých je třeba pracovat a také to, co se lidem líbí a to dále podporovat. To je případ například historických hodnot města.

„To je to, na čem chceme stavět a dál rozvíjet naše památky, opravovat je a stavět tady na tom historickém základu našeho města," uvedla starostka Starého Plzence Vlasta Doláková.

Největšími problémy nakonec pojmenovali občané jednak stav Malostranského náměstí, stav komunikací a také chybějící sportovní halu.

„Ty názory jsou v podstatě názory, se kterými se vedení města nějakým způsobem ztotožňuje. Určitě jsou to věci, se kterými budeme pracovat a chceme je v budoucnu řešit. Pro nás je prioritní znát názor našich občanů," shrnula Vlasta Doláková.

Průzkum organizuje Centrum pro komunitní práci - západní Čechy. Podněty z této diskuse i z dříve rozdaných dotazníků zapracuje spolu s Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje do programu rozvoje města. Dokument pak během jara dostane na stůl zastupitelstvo.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio