Hlavní hvězdou Finále je letos porotce a spolutvůrce seriálu Simpsonovi Mike Reiss

15. duben 2016

Nová ředitelka, nové logo, nová podoba ceny Zlatý ledňáček. 29. ročník bilanční přehlídky českých filmů slibuje mnoho novinek.

Festival Finále patří k hlavním pilířům kulturního kalendáře Plzně. Jeho hlavním dějištěm bude opět Měšťanská beseda.

„Beseda se promění na týden na takový filmový palác, budou tu čtyři kinosály. A přesouváme se také do DEPA 2015, kde se odehraje celá dokumentární soutěž a většina doprovodných programů,“ říká nová ředitelka Finále Eva Veruňková-Košařová.

Kromě tří soutěžních kategorií zaměřených na celovečerní hrané a animované filmy, dokumentární filmy a televizní projekty nabídne program festivalu další sekce.


Hosté festivalu Finále ve vysílání ČRo Plzeň:
Pátek 15. dubna - Jakub Žáček
Neděle 17. dubna - Matěj Mináč
Pondělí 18. dubna - Leoš Noha
Úterý 19. dubna - Mike Reiss
Středa 20. dubna - Filip Remunda
Čtvrtek 21. dubna - Ondřej Trojan

(změna hostů vyhrazena)

„Vyzdvihl bych sekci České stopy v mezinárodních koprodukcích, v níž představíme zahraniční filmy, na kterých se nějakým způsobem podílela česká strana. Třeba rumunský snímek Aferim, uvedený na Berlinale, nebo makedonský film Noc bezmoci, jehož předlohou je povídka Ucho. Pro milovníky starších snímků je tu sekce Krása na export - a zahraniční filmy, ve kterých účinkovaly české krásky Lída Baarová, Olga Schoberová nebo Jana Brejchová,“ vypočítává nový programový ředitel Finále Peter Badač.

Cena Zlatý ledňáček je letos skleněná. „Její výtvarné řešení vychází z nového loga,“ doplňuje Eva Veruňková-Košařová. Filmy, které ji získají, jsou obvykle jiné, než ty, které získávají ceny Český lev.

„Má na to vliv mezinárodní složení poroty,“ myslí si ředitelka festivalu. A raduje se z letošního předsedy poroty celovečerních hraných a animovaných filmů, amerického producenta a scenáristy Mikea Reisse, spolutvůrce seriálu Simpsonovi nebo snímku Doba ledová 3.

Festival Finále Plzeň 2016 potrvá od 15. do 21. dubna a jeho program nabídne okolo sto dvaceti snímků. Vloni stál lístek 99 korun, letos to bude překvapivě méně - 80 korun.

autor: Petra Kosová
Spustit audio