V Plzeňském kraji je zatím sklizen ječmen na 19 procentech polí

14. červenec 2016

V Plzeňském kraji, kde začaly žně v minulém týdnu, je zatím v silech téměř 19 procent ozimého ječmene. Žita je pod střechou jen tři procenta. Sklizeň pšenice, jarního ječmene ani řepky zatím nezačala. Údaje zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Ozimý ječmen zaseli zemědělci v regionu na 16.782 hektarech, což je přibližně stejná plocha jako loni. Ozimou pšenici zaseli na 57.389 hektarech, meziročně jsou tak její pole o 5,1 procenta větší. Jarní ječmen letos roste na 10.160 hektarech a meziročně je tak jeho plocha o 16 procenta menší. Řepku zaseli letos farmáři v regionu na 31.281 hektarech a její plocha se proti loňsku zmenšila o 2,4 procenta.

Žito je oseto na více než 1880 hektarech, což je téměř o devět procent menší plocha než loni, oves se pěstuje v Plzeňském kraji na více než 5 600 hektarech, to je o 13 procent menší plocha než loni, a triticale (hybridní obilnina, která vznikla křížením žita a pšenice) na 5120 hektarech, což je o 11 procent menší plocha než v loňském roce.

Celkové plochy obilovin v Plzeňském kraji se meziročně zmenšily, stejně jako loni, o čtyři procenta na letošních 98.992 hektarů. Zatím je jich sklizeno, výhradně díky ozimému ječmeni, 3,2 procenta, tedy téměř 17.300 tun s hektarovým výnosem 5,45 tuny. Průměrný hektarový výnos obilovin byl přitom loni 5,47 tuny, v celé ČR 5,93 tuny.

V celém Česku, kromě Karlovarského kraje, začaly žně v minulém týdnu

Stav porostů podle ministerstva zemědělství ovlivnilo počasí. Poslední dva měsíce bylo v některých oblastech sucho a hlavně na lehčích půdách byly porosty částečně poškozené. Přívalové deště způsobily zejména v jižních, středních a západních Čechách silné polehnutí obilovin.

Sklízí se hlavně ozimý ječmen, pod střechou je ho téměř 27 procent. Sklizeň ostatních obilovin je v začátcích, celkem je jich v silech 2,6 procenta, stejně jako loni touto dobou. Nejpokročilejší jsou žně ve Zlínském kraji, na jižní Moravě začíná sklizeň řepky i pšenice ozimé, nejrozšířenější tuzemské obiloviny. V Karlovarském kraji žně ještě nezačaly.

Aktuální průměrný výnos obilovin v České republice je 6,23 tuny z hektaru. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že letos bude zřejmě kvůli vlivu počasí nižší.

zdroj: ČTK
Spustit audio