Turisté na Šumavě si v infocentrech kupují různé suvenýry, občas i velmi netradiční

15. srpen 2016

Pohledy, magnety nebo nálepky. I takové předměty si vozí návštěvníci ze Šumavy. Na pultech tady najdeme také třeba i mýdla, zápalky nebo čokolády s obrázkem regionální dominanty, sušené houby a dokonce i některé kuriozity.

„Kromě různých upomínkových předmětů, se nejvíce kupují různé mapy, pohlednice, štítky na turistické hole, turistické známky a vizitky. Pořídit si můžete i originální pamětní medaile nebo hůl s turistickým odznakem Železné Rudy a mnoho dalších,“ říká Václav Šebelík z infocentra v Železné Rudě.

„Co je však největším hitem poslední doby, to jsou různé bobky. Veverčí, zaječí, vydří apod.,“ dodává s úsměvem. Nejedná se však o sbírku zvířecích exkrementů, nýbrž o cukrovinky. Většinou různé oříšky v čokoládě, které mají u návštěvníků ovšem velký úspěch.

Hojně se prodávají také určovací klíče. Je to svazek kartiček, které jsou tematicky rozčleněné a lidé si díky nim, při pohybu v terénu, mohou určovat různé rostliny, zvířata a hmyz, které vidí,“ popisuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

V kurzu jsou i kalendáře a plyšová zvířata. Plyšáky si návštěvníci vybírají cíleně, podle lokality, kde se právě nachází a dané zvíře tam žije.

O jednu zajímavost se s námi podělila i Lucie Valentová, pracovnice infocentra v Kašperských Horách. Ta nám vylíčila, jak se nechali inspirovat jednou zákaznicí a vytiskli podrobnou mapu na látkový šátek. Mapa je v měřítku 1:50, jsou na ní vyznačené všechny turistické trasy a může se tedy stát praktickým pomocníkem na cestách.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio