Ubytovat se na Šumavě není ani na konci léta vůbec jednoduché

16. srpen 2016

Na Šumavu podle odhadů letos přijelo více turistů než loni. Větší návštěvnost hlásí provozovatelé turistických cílů i pracovníci informačních středisek. Sezonu si pochvalují i ubytovatelé. Zajistit si hotel nebo penzion v některých lokalitách je, i na konci léta, téměř nemožné.

Plná parkoviště a fronty v informačních střediscích. I tak to o těchto prázdninách vypadalo na některých místech na Šumavě. Ta letos podle odhadů lákala turisty zase o něco víc než v loňském roce.

Mezi nejvytíženější oblasti patří Kvildsko, Modravsko a Povydří. Velkým lákadlem jsou i návštěvnická centra v Kvildě a na Srní, která představují život vlků a jelenů. „Nárůst turistů na Šumavě je znatelně vyšší než v loňském roce,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák

Větší oblíbenost Šumavy potvrdil i náčelník Horské služby Michal Janďura. Bohužel s množstvím turistů přibývá i práce, kterou musí záchranáři odvést. O letošních prázdninách evidují dokonce o 60 procent více zásahů, než za stejné období vloni.


Více informací najdete například na www.sumavanet.cz.

Zájemcům, kteří shání ubytování na poslední chvíli, poskytne většina šumavských hotelů volný pokoj jen na jednu nebo dvě noci. Přednost mají ti, kteří si rezervovali pokoje včas, někteří dokonce už na jaře, potvrdila Jana Meryová, recepční hotelu Srní. Stejně jsou na tom například i v Horské Kvildě nebo ve Velké chatě na Modravě.

To v hotelu Karl na Špičáku mají na konec srpna ještě pokoje volné. Ale jak nám řekla majitelka zařízení Hana Karlová, očekává, že místa se naplní na poslední chvíli, jako tomu bylo na začátku měsíce.

Úbytek klientů uvádí Ladislav Zísler, provozovatel areálu Nad Nádražím v Železné Rudě, který to dává za vinu nejen technickým problémům v lanovém centru, ale i počasí a celkové nabídce vyžití v Železné Rudě.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en
Spustit audio