Zmrzlina a ledová tříšť prošla kontrolami inspektorů

19. srpen 2016

Stejně jako slunečníky, koupaliště nebo plavky patří k létu zmrzlina. Točená i kopečková, a to vanilková, čokoládová, pistáciová nebo třeba šmoulová.

Prodejce zmrzliny najdeme i v Plzni na mnoha místech. Stejně tak lidi, kteří si kornoutkem s ledovým sladkým potěšením zpříjemňují procházky po městě.

Plzeňané mohou vybírat z nepřeberné škály chutí i barev zmrzlin. Ta se letos prodává dobře, bez ohledu na čas i počasí.

Zmrzlinu kontrolují hygienici a potravinoví inspektoři. Dosud v Plzeňském kraji provedli přes 200 kontrol. Přesné výsledky budou známé na přelomu srpna a září. Na kopečkovou zmrzlinu dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

„Inspektoři odebrali dvanáct vzorků, z nichž tři byly nevyhovující, díky přítomnosti enterobakterií. Proto byla uložena patřičná opatření k nápravě,“ shrnul kontrolu mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Točenou zmrzlinu kontrolují pro změnu hygienici. Ti při červencových kontrolách odebrali 27 vzorků a v sedmi případech našli menší nedostatky. Kontroloři zkoumali i ledové tříště. „U těch jsme se zaměřili hlavně na obsah barviv,“ doplnila Jana Hejdová z Krajské hygienické stanice v Plzni.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio