Chemické pokusy nebo studentskou formuli uvidí lidé na Dnech vědy a techniky v Plzni

9. září 2016

Jak vypadají historické i moderní přístroje na obrábění dřeva nebo jak se dobýval hrad, se dozvědí návštěvníci Dnů vědy a techniky v Plzni. Jedenáctý ročník tradičně připravuje Západočeská univerzita. Akce se uskuteční v pátek a v sobotu na náměstí Republiky a v okolí Západočeského muzea. Lidé se mohou těšit na 31 expozic, soutěže, desítky experimentů a pokusů.


Akce se koná dnes 9. září od 9:00-18:00 hodin a v sobotu od 9:00-17:00 hodin. Vstup je zdarma. Do expozic Svět chemických reakcí a Plzeňská energetika je třeba se předem zaregistrovat.

„Na Dny vědy a techniky jsme připravili řadu pokusů. Mezi nimi i ohnivé pokusy jako je hořící pěna, bankovky nebo že se dá zapálit vodou. Studenti předvedou i historický fotoblesk. A mnoho dalších chemických pokusů,“ řekla Jitka Štrofová z pedagogické fakulty, katedra chemie, na ZČU Plzeň.

Na plzeňském náměstí se představí i studentská formule, která závodila na okruhu v anglickém Silverstonu. Katedra kybernetiky připravila přehlídku robotů - od robotické slunečnice přes balancující míč až po nového robota Alice, který je schopen vyhledat v misce kovovou kuličku a potom ji vhodit na tzv. kuličkovou horskou dráhu.

Formule 1

Návštěvníci se seznámí s konstrukcí jednoduchých obléhacích strojů

Katedra matematiky, fyziky a technické výchovy pedagogické fakulty odpoví na otázky, jak vypadají historické a moderní nástroje na obrábění a zpracování dřeva nebo jak těžké bylo dobýt hrad. Návštěvníci se seznámí s konstrukcí jednoduchých obléhacích strojů, uvidí pokusy s kapalným dusíkem, vysokým napětím a transformátory a v kreativní dílně se naučí pracovat se zbytkovým a odpadním materiálem.

S katedrou biologie se podíváte do laboratoře na vzorky z plzeňských řek a rybníků i ukázky mokřadních rostlin a hub.

Prezentovat se budou i gymnázium ze Stříbra a plzeňské církevní gymnázium, Středisko volného času Radovánek, centrum Techmania, DEPO2015, Hvězdárna, Česká astronomická společnost, Centrum výzkumu Řež, Witte Automotive a Plzeňská energetika, která nabídne prohlídku teplárny.

Mottem letošních oslav 25 let univerzity je čtvrtá průmyslová revoluce, k níž se ZČU hlásí.

Mapa expozic

Mapa expozic na Dnech techniky 2016 v Plzni
Spustit audio