V Plzni se bude dnes konat Noc vědců

30. září 2016

Bezpečnost bude letošním hlavním tématem tradiční Noci vědců, která se koná vždy poslední zářijový pátek. Festival vědy se uskuteční na desítkách míst v Česku - ve školách, vědeckých centrech nebo hvězdárnách. Noc vědců je projektem Evropské komise zaměřeným na popularizaci vědy a techniky a v ČR má letos 23 spoluorganizátorů a řadu dalších partnerů.

V Plzeňské Techmánii se bude v rámci Fyzikální laboratoře zkoumat ochrana zraku před UV zářením, řeč bude o radioaktivitě, ochraně vody, ale lákadlem pro počítačové nadšence může být třeba i workshop o šifrování zpráv. Dále se mohou návštěvníci těšit na dílny, chemickou laboratoř i astronomické pozorování.


Noc vědců, přesněji řečeno projekt Evropské unie Researchers' Night, je již v EU několikaletou tradicí. Je to projekt zaměřený na popularizaci vědy a techniky. Česká republika se do tohoto mediálně velmi zajímavého projektu zapojila v roce 2005 poprvé. Pod vedením Akademie věd ČR a s účastí Astronomického ústavu AV ČR a České astronomické společnosti proběhla tato akce s velkým úspěchem.

V rámci noci vědců mohou zájemci navštívit i Západočeskou univerzitu. Na elektrotechnické fakultě bude k vidění chytrý hasičský oblek a to dokonce v akci. Na Fakultě aplikovaných věd představí výzkum v oblasti zvyšování bezpečnosti v dopravě nebo materiály, které absorbují energii a hodí se pro výrobu pomůcek pro motocyklisty.

Škoda JS nabídne třeba virtuální prezentace kontejneru na použité jaderné palivo. Nebo 3D model reaktoru WER 1000, nebo dozimetr Analyzátor materiálového složení - Škoda.

K akci Noc vědců se připojí i řada dalších měst. Například v Klatovech si, v centru zábavy a vzdělání Jednička, připravili program s názvem Malé vědecké dividlo. Začíná se v 9 večer a končí ve 22 hodin.

Projektu se zúčastní i Centrum, stavitelského dědictví v Plasích na severním Plzeňsku. V rámci tématu bezpečnosti budou zkoumat statiku a především pak statiku mostů.

V Plzni se Noc vědců bude konat od 17:00 do 23:00 ve středisku volného času Radovánek v Pallově ulici.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio