V prázdné hale v Klatovech si vybudovali mladí sportovci cvičiště na parkour

3. říjen 2016

Dříve se tam myla auta, pak skladovaly svíčky, teď bude mít opuštěná hala v Klatovech zcela novou funkci. Skupina mladých parkouristů si v ní vybudovala tělocvičnu; ve svém volném čase, z vlastních prostředků a navzdory několika komplikacím.

Parkour je umění pohybu o překonání překážek s pomocí celého lidského těla v co nejkratším čase. Tento sport se provádí ale převážně venku a tak vznikla potřeba najít a vytvořit místo, kam se uchýlit v případě nepříznivého počasí.

Luděk Sedlák a Marek Měkuta již před časem v Klatovech iniciovali výstavbu workoutového hřiště, teď se posunuli o krok dál a vybudovali si prostory, kde mohou trénovat za všech podmínek.

Čtěte také

Výhodou nové tělocvičny je tedy nejen to, že sportovci mohou cvičit, kdy chtějí, ale i si vybrat, co konkrétně budou trénovat. Překážky jsou totiž nastavitelné, což venku není možné. Do vybavení haly patří horolezecká stěna, hrazda, žebřiny, činky a několik dřevěných kvádrů rozdílných velikostí.

V Klatovech si mladí parkouristé vybudovali tělocvičnu

Menší monobloky se používají k nácviku různých technik nebo ke skoku dalekému

Překážky si navrhli i vyráběli sami. Jde o dřevěné palety slepené a přivrtané k sobě a na nichž jsou OSB desky. Předností je velká variabilita.

Nadšencům trvalo rok, než halu zrekonstruovali a vyladili k jejich spokojenosti. A i když se jim do cesty postavilo pár nepříjemností a překážek, vše dokázali dovést ke zdárnému konci.

Původním záměrem bylo, že si mladí sportovci upraví halu jen pro své potřeby. Když vše dokončili a viděli, jak velký potenciál prostor má, rozhodli se otevřít ji i pro veřejnost. Umění parkouru by zde rádi v budoucnu naučili i děti.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio