Město Cheb chce v průběhu následujících osmi let investovat 120 milionů korun do obnovy hradu

Téměř 120 milionů korun půjde v následujících osmi letech do rekonstrukce a úprav chebského hradu. Studii záchrany hradu schválili chebští zastupitelé.

Studie, která stála 440.000 korun a z větší části na ni město získalo dotaci z Fondu malých projektů programu Phare, detailně popisuje fáze rekonstrukce. Chebský hrad by měl podle ní být nejen zachován ve své historické podobě, ale měl by se stát i atraktivním místem pro pořádání kulturních akcí.

Dosud strohý vnitřní areál hradu by mělo doplnit pódium s možností provizorního zastřešení plátěnou střechou. Původní představa o trvalém zastřešení hradního paláce není už nyní aktuální. Spíše je počítáno v případě potřeby s dočasným zastřešením.

Letos má město v rozpočtu pro hrad devět milionů korun. Dokončena bude rekonstrukce kaple, pracovat se bude na odstraňování zeminy kolem hradeb a opravě opevnění. Hrad dostane nová vrata a plánujeme i začátek oprav barokního opevnění.

V příštích letech by se financování úprav na hradě mělo výrazně navýšit. Zastupitelé města předpokládají, že na část rekonstrukce se jim podaří získat dotace.

Loni přišlo do chebského hradu 28.000 návštěvníků. Rok předtím to bylo 30.000. Úpravy plánované městem mají do budoucna počet návštěvníků znovu zvýšit.

Románský hrad byl založen ve druhé polovině 12. století v době, kdy Chebsko bylo takzvanou říšskou markou. Patřil k nejvýchodněji položeným císařským falcím - opevněným dočasným sídlům římskoněmeckých panovníků. Je také jedinou císařskou falcí na českém území. V 17. století byl hrad přestavěn na barokní pevnost.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio