V Tachově vznikl mobilní hospic, za který dostala jeho zakladatelka ocenění Křesadlo 2016

11. říjen 2016

Iva Csanálosi získala před několika dny Křesadlo 2016 v Plzeňském kraji, které se už několik let uděluje dobrovolníkům za jejich práci. Cenu získala za to, že přišla s myšlenkou vybudovat mobilní hospic v Tachově. Přípravě věnovala víc než rok práce, bez nároku na jakoukoli finanční odměnu. Mobilní hospic se podařilo v Tachově otevřít letos v lednu.

Myšlenka založit mobilní hospic v Tachově napadla Ivu Csanálosi před sedmi lety. Tehdy řešila ve své rodině péči o nevyléčitelně nemocného otce. Iva Csanálosi tehdy s tatínkem nebyla v jeho posledních hodinách a nemohla se s ním ani rozloučit.

„Doufala jsem, že tatínek zemře doma, ale kvůli zdravotním komplikacím to nebylo možné. Tatínek zemřel nečekaně v nemocnici, a to co následovalo, mě zděsilo. Tehdy se mi v hlavě začaly formovat představy o mobilním hospicu, který by umožnil lidem důstojně dožít,“ vysvětluje motiv projektu Iva Csanálosi.

Iva Csanálosi s kolegyní Lucií Davidovou

Uplynulo několik let

Posun nastal před dvěma roky, vlivem několika náhodných setkání. Při jednom semináři se paní Iva seznámila se sestřičkami z Chebu, kde mobilní hospic už fungoval. Následovalo oslovení paní ředitelky Aleny Votavové. Kolo krásných setkání utvrdila přítelkyně a kolegyně Lucie Davidová. Tehdy se rozjela náročná příprava hospice, která trvala víc než rok.

Nejtěžší bylo sehnat dostatečné množství peněz, poněvadž mobilní hospicová péče není hrazena ze zdravotního pojištění. Náročné bylo také sehnat prostor i kvalitní lidi, kteří by chtěli v hospicu pracovat, protože dobrovolnická práce je velmi náročná. Paní Csanálosi však nikdy nepřestala věřit, že se to podaří. Její největší silou a oporou, kromě její rodiny, je její víra v boha.

Letos v lednu, na tři krále, se podařilo hospic slavnostně otevřít a do současné doby využilo jeho služby 26 klientů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio