Festival Finále nabízí během týdne na dvě stovky filmů

Na dvě stovky filmů nabídne divákům filmový festival Finále, který dnes začíná v Plzni. Do neděle 1. května se bude ucházet O Zlatého ledňáčka 24 celovečerních českých filmů a 20 dokumentárních snímků. Loni si hlavní cenu odnesl film Michaely Pavlátové Nevěrné hry. Bude uvedena i řada nesoutěžních snímků. Festival doprovodí výstavy, koncerty a další akce.

Kromě soutěžní sekce je připravena řada doprovodných oddílů, které připomenou významná výročí některých jubilantů, například nedožité 100. narozeniny Jana Wericha a Jiřího Voskovce. Promítat se budou i filmy, které natočili čeští emigranti po roce 1968. Na programu jsou i filmy spisovatele a scenáristy Vladimír Körnera. Jeho filmové dílo bude reprezentovat více než desítka snímků, na nichž se jako autor námětu či scenárista podílel. Diváci uvidí například Místenky bez návratu z roku 1964 až po letošní soutěžní film Krev zmizelého.

Film

Konfrontaci české filmové tvorby se zahraniční přinese cyklus Středoevropský film. Pro děti budou připraveny oblíbené večerníčky Václava Chaloupka s živými zvířaty.

Zajímavým hostem bude Plzeňan Ivan Franěk, který léta žije ve Francii a úspěšně hraje v řadě francouzských a italských filmů. Čtyřicetiletý Franěk má na svém kontě 15 celovečerních filmů. Na Finále diváci uvidí snímek Ve větru hořím, kde si zahrál společně s Petrem Formanem a Bárou Lukešovou. Druhým filmem je Vodka Lemon, který získal mimo jiné i hlavní cenu na festivalu v Benátkách v roce 2003. Franěk slíbil účast na obou projekcích. Po nich bude odpovídat na dotazy diváků.

Kino

Festival doprovodí koncerty a výstavy a ve zvláštním pořadu představí také videoklipy českých interpretů klasické hudby. Promítání doplní beseda se známým houslovým virtuózem Pavlem Šporclem. Pořad se uskuteční 28. dubna v přednáškovém sále Západočeského muzea. K vidění budou například videoklipy pěvkyň Evy Urbanové, Dagmar Peckové, operního zpěváka Ivana Kusnjera i dalších sólistů i pěveckých sborů.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio