Františkovy Lázně se staly Historickým městem roku 2004

28. duben 2005

Františkovy Lázně se staly Historickým městem roku 2004. S tímto titulem obdržely cenu za nejlepší přípravu a provedení státního Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Ministerstvo kultury současně předalo státní ceny za památkovou péči architektu Milanu Pavlíkovi a in memoriam architektu Bohumíru Kozákovi. Porotu soutěže zaujala podoba města a plány rozvoje, které respektují historické hodnoty a snaží se uchovat původní lázeňskou atmosféru z 19. století.

Soutěž o historické město roku posuzuje péči o památky a využití Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Podle poroty je současná podoba města Františkovy Lázně citlivá a koncepční a výhledové plány rozvoje vědomě navazují na jeho tradici, respektují historické hodnoty a snaží se uchovat původní obraz lázní z 19. století.

Logo

Současná podoba města důsledkem spolupráce města, soukromých vlastníků domů i Lázní Františkovy Lázně. Prakticky všechny domy v centru byly v posledních letech opraveny. Město pak kromě údržby a oprav svých domů vybudovalo infrastrukturu.

Letos má radnice v plánu vybudovat Izabelinu promenádu za více než 16 milionů korun. Zhruba 75 procent peněz je z programu Phare. Půjde o výměnu pískové cesty a starého asfaltu za dlažbu ve stylu celé lázeňské zóny. Promenáda povede od (sochy) Františka až k Lázním III. Práce by měly začít na podzim a dokončeny mají být příští rok. Každoročně také Františkovy Lázně čerpají z programu regenerace. V letošním roce by měly být použity na opravu střechy a fasád na evangelickém kostele sv. Petra a Pavla.

Logo
autor: zdt
Spustit audio