Drzé divočáky vyhání z Borského parku v Plzni ultrazvukové plašičky

28. prosinec 2016

Plaší divoká prasata, která jsou čím dál drzejší, pronikají do města a dělají škody. Právě v Borském parku rozryli oblíbenou odpočinkovou louku. Na to konto došla trpělivost městským správcům. Nakoupili plašičky, dali je na metr vysoké sloupky a doufají, že se teď divočáci parku obloukem vyhnou.

Borský park je častým místem pro relaxaci, sport nebo vycházky mnohých Plzeňanů. A většinu z nich zničený park skutečně trápí. Jedním z nich je i Miroslav Pátý, který doufá, že pořízené plašičky budou mít očekávaný efekt a divočákům skutečně zabrání v přístupu.

Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně ukazuje a vysvětluje princip zařízení na odpuzení divokých prasat: „Ve sloupcích umístěných v parku jsou zabudované vyvíječe ultrazvukových vln. Tyto vlny nejsou lidským uchem slyšitelné. Jsou seřízené na takovou vlnovou délku, kterou slyší pouze divočáci. Dozvěděli jsme se, že každý živočich má rozlišné vnímání těchto ultrazvukových vln a toho právě využívá tento přístroj.“

V Borském parku na kritickém území je umístěno 25 zelených sloupů se zabudovanými plašičkami. Každé jedno zařízení má dosah 15 metrů. Kvůli dostatečnému překrytí musí být od sebe sloupy vzdáleny zhruba 13 metrů.

Správa města Plzně doufá, že zařízení nepoškodí vandalové

„Byli bychom velice neradi, aby lidi sloupky a zařízení ničili, protože tím pádem sem opět umožní přístup divočákům. V parku dochází nejen k ničení travnatých pobytových ploch, ale může dojít i k poškození závlahového systému, který se nachází pod ní. Navíc jsou všechny tyto věci nákladné. Nechceme však ani pomyslet na to, kdyby divočáci napadli někoho z obyvatel,“ dodává Hana Hrdličková.

Do ultrazvukových plašiček včetně jejich instalace investovalo město zhruba 450 tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio