Zima je tady, a proto neuškodí aspoň zásadní rady, jak se chovat za volantem

7. leden 2017

S příchodem zimy musí motoristé počítat s jízdou ve zhoršených podmínkách. Slýcháme to denně od policistů i rodinných příslušníků - měli bychom jezdit pomaleji než v létě, opatrněji a měli bychom více předvídat. A nepřeceňovat své řidičské schopnosti.

Podle odborníků nižší rychlost a vyšší opatrnost můžou být jednoduchými metodami, jak předejít problémům. Při nepříznivém zimním počasí raději počítejte se zpožděním, s jízdou v kolonách nebo dokonce s uzavírkami silnic například kvůli dopravním nehodám. Při plánování cesty a před výjezdem se vyplatí poslouchat dopravní zpravodajství Českého rozhlasu, tedy Novou Zelenou vlnu.

První, co bychom měli udělat, než sedneme do auta, je odstranění námrazy a sněhu ze všech oken, abychom dobře viděli. Tankový průzor může způsobit značné nesnáze. Určitě se vyplatí zkontrolovat, jestli stěrače nejsou přimrzlé ke sklu a jestli nejsou opotřebované. Koukat předním sklem přes rozmazané šmouhy rozhodně bezpečné jízdě nepřidá. Ve tmě rychle poznáme, jak máme znečištěná světla. Nečistoty můžou zkrátit dosah hlavních světlometů až o 30 metrů.

Další důležité rady

Pokud na sněhu nebo na ledu dostaneme smyk, nikdy nedupejte na brzdu. Při smyku předních kol u vozu s předním pohonem sešlápneme spojku. Tím vyřadíme ze záběru motor a stočíme přední kola do směru, kterým chcete jet. Při smyku zadních kol stočíme přední kola na stranu, kam se pohybuje zadní část vozu.

Důležité je při jízdě v zimě dodržovat aspoň dvojnásobnou vzdálenost od vozidla před námi. Brzdná dráha automobilu na zledovatělé silnici může být až desetinásobná.

Se zásadami chování motoristů na zasněžených a zledovatělých silnicích je možné se seznámit na webech autoweb.cz, autoforum.cz nebo ibesip.cz.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio