Při potížích na horách vám může pomoci aplikace Horská služba do mobilu

8. leden 2017

Rukavice, čepice, pití, nabitý telefon - to by mělo patřit do tradiční výbavy návštěvníků hor. A hodit se může i aplikace Horská služba do mobilu. Poskytne třeba informace o počasí a o lyžařských areálech nebo desatero Horské služby a instrukce, jak předcházet nebezpečí v lavinových oblastech. Především ale dokáže odeslat Horské službě nouzovou SMS zprávu s přesnou polohou uživatele telefonu.

„Když se turista v českých horách dostane do nesnází, je tato aplikace výtečná pomůcka. Slouží nejen k přivolání záchranářů, ale je tam i spousta jiných užitečných věcí včetně stavu počasí, situace v jednotlivých střediscích, provozu vleků a lanovek nebo nejbližší stanice Horské služby. Aplikace se neustále rozvíjí a já vřele doporučuji každému návštěvníkovi hor, aby si ji do svého mobilního telefonu stáhnul,“ vysvětluje podrobnosti náčelník horské služby Šumava Michal Janďura.

Stáhnutí aplikace je jednoduché, v podstatě pouze vybereme typ operačního systému, klikneme na ikonku instalovat a během okamžiku je hotovo. Po otevření aplikace následují základní informace o tom, co je volání rychlé pomoci a co nouzová sms s polohou.

Propojení aplikace a digitální radiosítě urychlí lokaci a záchranu

„Pokud se člověk dostane do problémů, ať už tím, že ztratil orientaci v terénu nebo došlo k úrazu, tak nouzové volání či odeslání nouzové sms přesně určí lokalizaci dotyčného v terénu a usnadní rychlost zásahu. Když na to navážeme s digitální radiosítí, je dispečer schopný zjistit polohu nejbližšího záchranáře v terénu, kterého může na místo hned poslat,“ doplňuje Michal Janďura.

A to je asi jedna z nejdůležitějších funkcí této aplikace. Navíc není závislá na dostupnosti datového signálu, ale pracuje s lokalizací pomocí GPS.

Po stažení aplikace musíte jako další krok vyplnit profil, kde uvedete své telefonní číslo, jméno a příjmení. Tyto údaje slouží operátorovi k tomu, aby vás mohl případně přímo kontaktovat při odeslání nouzové sms. Dalším krokem je ověření kódu a už si můžete vybrat, které pohoří vás zajímá. Potom už vidíte lyžařské areály, informační střediska nebo třeba muzea atd. K dispozici je třeba i interaktivní průvodce první pomoci a hlavně nepřehlédnutelné ikony volání rychlé pomoci a nouzové sms s polohou.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio