Možná ušetříte, až půjdete letos na hrad nebo zámek

21. leden 2017

Kasteláni na hradech a zámcích po celém Česku připravují změny vstupného. Národní památkový ústav totiž vydal novou směrnici, podle které se ceny počítají.

V letošní návštěvnické sezóně se sjednotí vstupné na hradech a zámcích, které spravuje Národní památkový ústav. A těch je v celém Česku něco málo přes sto. Ve výsledku by mělo být podobné vstupné třeba na Hluboké nebo v Kladrubech. To znamená, že někde si lidé připlatí, jinde zase naopak oproti minulým letům ušetří.

V Plzeňském a Karlovarském kraji se změny liší. Co to bude znamenat například pro hrad a zámek v Horšovském Týně, nám řekl kastelán Jan Rosendorfský: „Na hlavní návštěvnické okruhy bude vstupné zdraženo o deset korun. Výrazné slevy budou například u hromadných vstupů, takže to v podstatě zůstane na původních cenách. Jsou tam také slevy pro rodiny s dětmi, kde bude brán zřetel na množství dětí ve skupině, až podle toho bude vytvořené konečné vstupné. Nemyslím si, že by touto směrnicí došlo k dramatickému zdražování. Návštěvnické doplňkové okruhy zůstávají na původních cenách.“

Změny čeká mimo jiné Bečov nad Teplou nebo zámek Kozel

Zdražovat vstupné se bude například na hradě a zámku v Bečově nad Teplou. Návštěvníci se tam ale podle kastelána mohou těšit na jiné benefity. V Klášteře v Kladrubech zůstane letos základní vstupné stejné jako vloni. Co se zdraží, to jsou cizojazyčné prohlídky anebo prohlídky objednané mimo návštěvní dobu. Tam si návštěvníci připlatí o desítky korun.

V další památce Národního památkového ústavu, na zámku Kozel u Plzně, tamní kastelán ochotně vysvětlil řadu věcí. Nařízení totiž nově sjednotilo několik zásad. Například děti do 6 let budou mít teď na všech státních památkách vstup zdarma. Na zlevněné vstupné se mohou těšit členové klubu českých turistů, stejně jako studenti, kteří mají ITIC nebo ISIC kartu a podobně.

Nově bude platit zákaz vstupu pro psy do objektů na prohlídkové okruhy. A to i pro ty malé, kteří se vejdou do tašky přes rameno. Připravena je řada slev pro návštěvníky ve skupinách. Jak velké změny budou, bude jasné až před začátkem návštěvnické sezóny, neboť i samotní kasteláni se se změnami teprve seznamují.

autor: jik
Spustit audio