Ministr vnitra Milan Chovanec chce řešit bezpečnostní situaci v problematických lokalitách

6. únor 2017

Cestu po ubytovnách cizinců v Plzni dnes absolvoval Ministr vnitra Milan Chovanec. Chce řešit bezpečnostní situaci v problematických lokalitách. Stát reprezentovaný ministerstvem a kraj se chystají uzavřít memorandum. A měla by kvůli tomu vzniknout i speciální pracovní skupina.

Stát, kraj i vedení města se dohodly na posílení policejních hlídek nejen v kraji, ale i ve středu města. Například na Americké třídě, kde dochází k velkému počtu výtržností a přestupků. Opatření platí již několik měsíců a tak obyvatelé Plzně mohou potkat více státních, městských i cizineckých strážníků. Ovšem hlavním krokem bude změna legislativy směrem k pracovním agenturám. Zákony by se měly změnit tak, aby agentury měly za cizince odpovědnost i poté, co je přivezou do České republiky.

„Největším problémem je, že k nám zaměstnanci přicházejí víceméně nekontrolovatelně a ten, kdo je sem doveze, tedy agentura, nemá zákonnou povinnost se o ně starat dál. To znamená, že je přivezou, vydělají na nich a neřeší, co s těmi lidmi bude," uvedl ministr.

Problematikou cizinců by se měla na státní úrovni zabývat nově vzniklá pracovní skupina. Ta má řešit bezpečnostní situaci v problémových lokalitách. Jsou v ní zástupci ministerstev vnitra, práce a průmyslu, přibydou ministerstva zdravotnictví a financí, dále zástupci policie, zaměstnavatelských svazů, úřady, místní samosprávy a podobně.

Memorandum a nová legislativa

Stát s krajem do 14 dnů podepíše memorandum. Jedná se o dohodu mezi státem a samosprávami, kraj by měl být koordinátorem mezi obcemi ve svém regionu a státem. Měly by se posílit finanční prostředky z kraje směrem k obcím, co se týče prevence. Dále výměna informací a celkově spolupráce, tak aby se situace ohledně přestupků zlepšila. Memorandum bude navazovat na činnost pracovní skupiny.

Ministr vnitra Milan Chovanec si na své cestě v Plzni vytipoval některé ubytovny a společně s policií, zástupci kraje i města se vydal na jejich obhlídku. Sledoval, na jaké úrovni jsou v nich cizinci ubytovaní a jak probíhají kontroly ze strany policie. Při kontrolách policie mimo jiné objevila padělané doklady přibližně šesti cizinců. I tento problém by měla v budoucnu řešit nová legislativa. Právě díky neregistrovaným cizincům přichází stát o miliardy korun na daních, na zdravotním a sociálním pojištění.

V Plzni je momentálně podle odhadů zhruba 16 tisíc cizinců.

autor: kos
Spustit audio