Klášter v Plasích vystavuje unikátní palcát, který údajně patřil Janu Žižkovi

3. duben 2017

Do kláštera v Plasích na severním Plzeňsku se po 230 letech vrátil Žižkův palcát. Klášteru ho na letošní turistickou sezonu zapůjčil zámek Kynžvart. Ovšem jestli skutečně patřil Janu Žižkovi, to se zřejmě návštěvníci nedozví. Vlastnictví bylo zpochybněno. Každopádně za vidění stojí už jen proto, že zbraně nejsou zrovna obvyklým mobiliářem v klášterech.

Unikátní zbraň uvidí návštěvníci na prohlídkové trase Konvent. Palcát leží na starobylé komodě v knihovním křídle plaského kláštera.

„Jedná se o ruční zbraň, která se držela v jedné ruce a byla určená k boji ve válce. Je to železný předmět, dlouhý 61 centimetrů. Na jedné straně má rukojeť a na druhé je zakončený ostrými hroty, které jsou kolem dokola celé zbraně. V boji musela být velmi praktická, protože byla nebezpečná ze všech stran,“ říká hlavní průvodkyně kláštera Plasy Monika Tuková.

Na otázku ohledně stáří a vlastnictví zbraně je podle Moniky Tukové velmi komplikovaná odpověď. To že zbraň skutečně patřila Janu Žižkovi, nikdo zatím nepotvrdil ani nevyvrátil.

„Přesné stáří zbraně úplně neznáme. Podle příběhu, který se ke zbrani váže, by se mělo jednat o středověkou zbraň, která patřila přímo Janu Žižkovi. Ten ji tady podle příběhu ztratil nebo zanechal při jednom z tažení, které vedl se svým husitským vojskem skrze Plasy. Od té doby měl být palcát ve vlastnictví kláštera,“ vysvětlila Tuková.

Zda palcát patřil skutečně Janu Žižkovi, se neví

Bohužel o pravosti příběhu neexistují žádné písemné dokumenty ani jiné faktické podklady. Jediný písemný doklad o této zbrani je až z 19. století, kdy přibližně v roce 1841 za vlastnictví kancléře Metternicha proběhlo v klášteře v Plasích předání palcátu. Jeho vrchnostenští úředníci dále zbraň předali na zámek Kynžvart jako součást sbírek v tamním muzeu kuriozit.

Příběh, který je s palcátem spojený, je sám o sobě velmi zajímavý a v polovině 19. století byl i písemně zachycený. „Vypráví o tom, že zdejší cisterciáci si tuto zbraň po husitských válkách uchovávali v jedné z kaplí a to až do zrušení kláštera. Poté si palcát při odchodu odnesl poslední opat Celestin Werner, který ho opatroval až do své smrti. Když umíral, předal palcát panu Schisselovi, jež ho později daroval metternichovské správě. Tyto události z 19. století jsou písemně podložené, ovšem příběh, který se k němu váže, bohužel ne, “ uzavírá Monika Tuková.

Palcát bude v klášteře v Plasích k vidění po celou letošní turistickou sezonu.

autor: kos
Spustit audio