Město chce v Plzni opravit památník Díky, Ameriko! Na letošní Slavnosti svobody to však nestihne

4. duben 2017

Díky, Ameriko! hlásal památník v Plzni na Americké třídě. Hold osvoboditelům vzdávaly dva žulové kvádry od roku 1995. Protože popraskaly, nechalo je loni město z bezpečnostních důvodů odříznout. Odpůrci pomníku zatleskali, většinou ale lidé udiveně kroutili hlavou. Bourání symbolů svobody jen pár dnů před oslavami osvobození budilo emoce. Město slíbilo, že pomník se na Americkou třídu vrátí.

Mohutné žulové kvádry řezala loni 23. dubna pila s diamantovým lanem celý den. Kolemjdoucí se tehdy nevyhnuli emotivním komentářům, a s lítostí sledovali, co zbylo ze symbolu svobody. Od zbourání pomníku uplynul necelý rok a na místě památníku jsou stále jen pahýly po odříznutých kvádrech, provizorně přiklopené nerezovými kryty s vysvětlujícími nápisy.

Město slíbilo, že se nový pomník na Americkou třídu vrátí. Zatím tam není. „Sebekriticky přiznáváme, že jsme si původně mysleli, že stihneme, aby byl památník v plné kondici již letos. To se ale nepovedlo. Záhy bude spuštěna veřejná soutěž na dodavatele materiálů a realizátora stavby,“ řekl primátor Plzně Martin Zrzavecký.

Rok usilovného hledání

Ačkoliv to vypadá, že radnice celý rok spala, podle Martina Zrzaveckého tomu tak není: „Hledali jsme žulové kvádry, tak abychom za dalších dvacet let nemuseli tuto zakázku znovu realizovat. Máme vytypovaná místa, která splňují naše požadavky. Měl by být dodán kámen, který bude bez vnějších i vnitřních vad a trhlin. Památník by měl vypadat stejně jako ten původní.“

Jana Komišová, která se každoročně podílí na přípravě programu Slavností svobody, si Plzeň bez památníku nedovede představit. „Je to symbol svobody, i toho, že se zde můžou Slavnosti svobody i osvobození americkou armádou slavit,“ dodala Komišová.

Památník byl slavnostně odhalen v roce 1995, jeho stavba trvala pět let. Dva obrovské žulové kvádry pocházely z lomu Řásná u Mrakotína, a už tehdy jeden z kamenů vykazoval vady, které se musely opracovávat. Bohužel čas byl vůči pylonům neúprosný a jejich kazy se prohlubovaly. V roce 2016 už byla situace z bezpečnostních důvodů neúnosná a tak se město rozhodlo jednat a pylony byly odstraněny.

Město má letos v rozpočtu na obnovu pomníku 14 milionů korun, které by měly stačit na dodávku materiálu a stavební práce. Symbol svobody se má na Americkou třídu vrátit na konci léta.

autoři: lum , jik
Spustit audio