Vchynicko-Tetovský plavební kanál představuje nová naučná stezka na Šumavě

30. květen 2005

Unikátní Vchynicko-Tetovský plavební kanál - technickou památku z konce 18. století- představuje nová naučná stezka, která byla otevřena o víkendu v šumavském národním parku při příležitosti Evropského dne parků ( 24. května). Třináctikilometrová stezka je jako první v parku tříjazyčná. U dalšího plavebního kanálu na Šumavě - Schwarzenberského kanálu, už stezka existuje.

Vchynicko-Tetovský kanál dlouhý přes 14 kilometrů byl postaven na panství Schwarzenbergů v letech 1799 až 1800, aby spojil Vydru s Křemelnou. Měl se tak obejít nesplavný úsek Vydry. Systém se sedmi vodními nádržemi umožňoval dopravu dřeva z vysokých šumavských poloh. Kanál přispěl k tomu, že se pro lesní hospodářství otevřely dosud netěžené lesy Šumavy. Vyplatilo se to zvlášť po kalamitě na konci 18. století, při níž padly tisíce stromů.

Od roku 1939 slouží část kanálu jako přivaděč vody pro hydroelektrárnu na Čeňkově Pile. Dodnes se zachovalo několik mostků s kamennou klenbou. Výškový rozdíl je 190 metrů, umělé koryto je místy až pět metrů široké. Do roku 1958 byl kanál částečně využíván až po obec Rokytu.

Logo

Plavební kanál ale není jen historickou památkou, pro svou pestrou faunu a flóru byl právem zvolen vycházkovou trasou. Podél něj se vyskytuje řada vzácných chráněných druhů rostlin. V blízkém okolí kanálu roste především prha arnika, rosnatka okrouhlistá, jalovec obecný, jeřábník oranžový a další. Při troše štěstí zde můžete spatřit skvost šumavské fauny - ledňáčka říčního.

Logo
Spustit audio