Po Plzni začne jezdit myčka popelnic

28. červenec 2017

Vyšli jsme si ruku v ruce do ulic, kolem nás se táhla vůně z popelnic - slova téhle písně už v Plzni platit nebudou. Městská společnost Čistá Plzeň si pořídila myčku popelnic. Speciální auto nádoby nejen umyje, ale i vydezinfikuje.

Nový automobil vypadá na první pohled jako obyčejný popelářský vůz. Jedná se ale o myčku popelnic, která přišla na necelých 5 milionů korun. „Rozdíl oproti popelářskému autu je ten, že myčka popelnic má v nádrži, kam se normálně dává odpad, zásobníky na čistou a špinavou vodu. V zadní části je umístěné mycí zařízení, kam popelnice zajede a vymyje se,“ řekl prokurista společnosti Čistá Plzeň Petr Baloun.

Podobná auta jezdí i v Praze, Brně, Pardubicích nebo v Hradci Králové. Mytí kontejnerů bude probíhat celoplošně jedenkrát za rok včetně dezinfekce nádob. Samotné mytí by mělo trvat 4 až 5 měsíců.

Nádoby na odpad bude nejen mýt, ale i dezinfikovat

„Myčku popelnic je možné si objednat i individuálně. Jde ale o placenou službu. Přesnou kalkulaci zatím nemáme, protože vozidlo je nové a musíme teprve změřit časy obsluhy, a potom propočítat skutečnou cenu,“ vysvětlil Petr Baloun.

Mytí popelnic by mělo zabránit hromadění starých nečistot

Podle něj bohužel šíření nelibé vůně mytí popelnic zásadním způsobem nepomůže, protože v momentě kdy se nádoba opět naplnění odpadky, a ty tam začnou hnít, není možné zápachu zabránit. Nicméně v popelnicích se nebude množit stará špína ani bakterie.

Jedním z popelářů Čisté Plzně je Tomáš Čonka a jak přiznal, ani pro něj není jednoduché špinavé zapáchající kontejnery vyvážet: „Pracovat s popelnicemi, které jsou znečistěné odpadem a smrdí, není příjemné. Může to mít špatný vliv i na naše zdraví. Nové čistící auto nám určitě usnadní práci.“

Zkušební provoz myčky popelnic začne příští týden.

autoři: kos , jik
Spustit audio