Wilsonův most v Plzni se bude znovu opravovat

31. červenec 2017

Na Wilsonově mostu v Plzni se zvlnila vozovka. Ačkoliv prošel zásadní rekonstrukcí před třemi lety, od zítřka ho čekají další opravy. Frekventovaný most na Americké třídě se proto na měsíc uzavře a řidiči budou muset opět volit objízdnou trasu. Uzavírka se nedotkne jen MHD, pro kterou zůstane komunikace průjezdná.

Stoletý Wilsonův most má za sebou roční rekonstrukci, a že bude po třech letech vypadat jeho povrch jako vlnobití, asi čekal málokdo. „My už jsme se několikrát snažili zjistit, jaký je důvod. Myslíme si, že úplně nejzásadnější je intenzita dopravy a zejména pohyb trolejbusů v této části s tím, že návaznost kostek a asfaltu a brždění trolejbusů v tomto úseku zapříčiňuje zvlnění,“ vysvětlil náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Most se začal vlnit už krátce po rekonstrukci. Na vině jsou hlavně kostky, kterými je vydlážděný, ale je to historický most a asfaltem ho, jak řekl Pavel Šindelář, pokrýt nejde: „Projekt byl zpracovaný a projednaný se všemi dotčenými orgány včetně památkářů. Kdyby bylo čistě na odboru investic a na technicích, tak vám řeknou, že nejlepší způsob je jednolitý asfalt, který tu zátěž vydrží. Most má své stáří, samozřejmě i kouzlo, a i když se s určitou zátěží počítalo, ne vždy je možné předvídat, jak se bude komunikace chovat.“

Řidiče čeká další kolo uzavírek

Proto zvolí město trochu netradiční způsob opravy. Na polovině mostu vzniknou čtyři testovací úseky a radnice po půl roce vyhodnotí, který povrch obstál nejlépe. Řidiče tak teď čeká měsíční uzavírka. „Cesta trolejbusů omezená nebude. Pro osobní dopravu bude platit objížďka, která povede kolem nábřeží směrem na křižovatku U Jána,“ řekl vedoucí magistrátního odboru investic Pavel Grisník.

Ačkoliv je Wilsonův most pořád ještě v pětileté záruce, nejde ze strany města o reklamaci stavby. Radnice jedná se zhotovitelem a projektantem o zjištění skutečné příčiny vyjíždění obousměrných kolejí. Až bude jasná a provoz na mostu ukáže, jaký typ podloží bude pod kostkami nejvhodnější, začne město plánovat nové opravy. Nedojde k nim ale dřív, než skončí velká rekonstrukce u hlavního vlakového nádraží, která na dva roky zásadně změnila provoz ve městě a potrvá do konce srpna příštího roku.

autoři: kos , jik
Spustit audio