Změny jízdního řádu ČD se dotknou i lidí na Domažlicku. Platit začnou už v neděli

8. prosinec 2017

Nový jízdní řád cestujícím na západě Čech přinese hlavně změny v dálkové dopravě. Nové expresy zrychlí spojení z Prahy do Plzně, Mariánských Lázní, Chebu a Domažlic. A dotknou se i obyvatel Holýšova na Domažlicku.

Podobně jako rychlíky i tento vlak Holýšovem na Domažlicku zatím jen prosviští a pokračuje v jízdě. Od neděle s novým jízdním řádem se to ale změní.

„Jde o zastavení mezinárodních expresů Praha- Mnichov, kdy jsme léta jednali s ministerstvem a prosili ho, aby na trati Plzeň- Domažlice bylo možné zastavit na několika místech, aby tyto spoje byly k užitkům i obyvatelům Plzeňského kraje. Podařilo se vyjednat jedno zastavení, a to železniční stanici Holýšov. Vlak bude stavět v Praze, Plzni, Holýšově a Domažlicích,“ vysvětlila Marcela Benediktová ze společnosti POVED, která organizuje veřejnou dopravu v Plzeňském kraji.

To, že rychlíky z Domažlic do Plzně zastaví v Holýšově, vítají i tamní obyvatelé, jako Alena Kořínková, která se rozhodla nový spoj využít hned v neděli, kdy vlak pojede poprvé. „ Jedeme se podívat na vánoční Prahu. Líbí se nám, že nemusíme nikde čekat a přestupovat. Očekávám ale, že úroveň vlaku bude vyšší, než jsou běžné vlaky,“ popsala Kořínková.

Vlaků bude jezdit více a nabídnou větší komfort

A modernizované vozy slibují na trati Plzeň -Domažlice - Mnichov jak České dráhy, tak i jejich německý partner. „Na těchto rychlících budou nasazené zmodernizované vozy, které budou klimatizované s uzavřeným systém toalet a připojením na WI-FI. V současnosti jezdí na domažlické trati čtyři páry těchto rychlíků, od neděle se počet expresů zvýší na sedm. Jezdit budou každý den,“ řekl ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah Plzeň, Vladimír Kostelný.

Další změny se na domažlické trati týkají regionální dopravy. „Jedna změna je prodloužení většího počtu spojů z Domažlic na zastávku Domažlic e město, čímž se přiblíží centrum města železniční dopravě. Dále v pracovní dny pojede z Domažlic do Plzně ranní spěšný vlak a posílený bude i odpolední spoj z Plzně do Nýřan a zpět. Další změny se týkají víkendů. Dříve vlaky jezdily po dvou hodinách v každou lichou hodinu, teď budou jezdit vlaky z Plzně v sudou,“ doplnil Vladimír Kostelný.

Výhodou je o víkendech lepší návaznost na další rychlíky například do Žatce, Českých Budějovic a podobně.

autor: jik
Spustit audio