Žlutice usilují o navrácení kancionálu ze 16. století do města

22. srpen 2005

Významnou písemnou středověkou památku, takzvaný Žlutický kancionál, chce znovu získat do svých sbírek město Žlutice na Karlovarsku. V současnosti je kancionál, pocházející ze druhé poloviny 16. století, v Památníku národního písemnictví v Praze. Žlutice usilují, aby byl umístěn v městském muzeu poté, co skončí jeho rekonstrukce. Chybí jim ale zatím průkazný doklad, že kancionál skutečně patří městu.

Žlutický kancionál, zpěvník literátského bratrstva při farním kostele, je prací dílny Jana Táborského z Klokotské Hory. Ta pracovala v Praze na Starém Městě. Písmo a noty maloval Vavřinec Bílý, iluminace jsou dílem Fabiána Puléře. Žlutický kancionál byl pořízen v letech 1558 - 1565 z peněz, které mezi sebou vybrali mistři žlutických cechů, význační žlutičtí měšťané a žlutické panstvo. Celkem stál 283 kop a 12 míšeňských grošů. Za tento obnos byl v té době k dostání velký dům.

Logo

Současní radní zjišťovali u památkářů možnosti návratu vzácného rukopisu. Ti požadují, aby město doložilo, že kancionál patří výhradně jemu. V archivech se totiž nenašel žádný doklad. Naopak existuje dohoda z 80. let minulého století, že kancionál poputuje do Památníku národního písemnictví s tím, že na nezbytně nutnou dobu si ho mohou Žlutice půjčit.

Jednou z možností je spolupráce s Krajským muzeem v Karlových Varech. Žluticím nyní pomáhá s přípravou exponátů pro obnovované muzeum. S muzeem by Památník národního písemnictví mohl uzavřít smlouvu o dlouhodobém zapůjčení památky. Pak by se mohl kancionál ve žlutickém muzeu vystavit za předpokladu, že tu budou vytvořeny vhodné podmínky. K tomu směřuje i několikaletá rekonstrukce muzea, která se chýlí ke konci. Pak by město bylo schopno zajistit v objektu takové podmínky, které by kancionálu vyhovovaly. Včetně stálé teploty, vlhkosti i bezpečnosti.

Logo

Nyní zbyla v muzeu maketa, kde jsou vymalované dva listy. Pohledem na vzácnou knihu se mohli lidé ve Žluticích těšit až do osmdesátých let a ještě v létech sedmdesátých se v něm normálně listovalo. Zřejmě tehdy ještě nebyla jeho hodnota doceněna. Žlutický kancionál by určitě přilákal do města více turistů a celkově by oblast zatraktivnil.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio