Na Plzeňsku se lépe třídí komunální odpad, bioodpad se ale stává problémem

Obce v Plzeňském kraji více třídí odpady. Vyplynulo to z rozboru 220 kilogramů odpadu dovezeného z obce Přestavlky na jihu Plzeňska. Zatímco z loňského vzorku odpadu z běžných popelnic se dalo dále využít 37 procent odpadu, letos to byla jen pětina - hlavně PET lahve, papír a textil. Vzrostl tak objem recyklovatelného odpadu ve speciálních kontejnerech. Překvapivě se ale zvyšuje podíl biologického odpadu.

Před rokem dostala obec s 200 obyvateli dvě nádoby na papír a jednu na plast. Regionální rozvojová agentura (RRA) i obalová firma EKO-KOM se chtěly přesvědčit, zda se tím třídění zefektivnilo. Ve vzorku například nebyl žádný nebezpečný odpad, z elektrodpadu pouze tři žárovky. Papír i obalový plast byl tak silně znečištěn, že se nedá dále využít. Pouze čtyři hmotnostní procenta tvořily nápojové kartony, což je dáno tím, že obec nemá zvláštní nádobu na jejich sběr. Z kovu byly zastoupeny jen drobné plechy typu zátek od lahví.

Tříděný odpad

Podle slov Václava Maršíka z EKO-KOM, bude firma ve společném Projektu tříděného sběru odpadů s RRA a krajem pokračovat také v příštím roce, kdy pro region vyčlení opět čtyři milionu korun. Úroveň třídění i výtěžnost tříděných složek na jednoho obyvatele se podle něj zvýšila. Plzeňský kraj je na třetím místě v ČR.

Kompost

V komunálním odpadu ale přibývá bioodpadu, který začíná být problémem. Ze zahrádek mizí komposty a v regionu zatím nevznikají například zařízení na výrobu bioplynu. Přesně před rokem bylo ve 207 kilogramech zhruba 50 kilogramů biologického odpadu. Letos, kdy ekologičtí odborníci zkoumali 220 kilogramů odpadu z popelnic, objevili 94 kilogramů. Podle nich by bylo nejlepší, kdyby v obcích vznikaly komposty a kompostéry, v městech mají být zvláštní nádoby. V Plzeňském kraji chybí zpracovatelské kapacity, neboť bioodpad není tak finančně zajímavý. Pomohly by zejména systémy kvašení a výroby bioplynu, podporované v Německu. Vhodné by byly už pro obce nad 10.000 obyvatel.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio