Plzeňský kraj láká turisty na kuriozity

Nejvyšší kostelní věž, největší jezero i nejstarší letiště v Česku mohou turisté najít v Plzeňském kraji. Region se chlubí i dalšími desítkami kuriozit, zvláštností a prvenství v rámci republiky, Evropy i světa. Práci s jejich vyhledáváním si dali pracovníci odboru cestovního ruchu krajského úřadu. Kuriozity jsou totiž podle nich jedním z největších lákadel pro turisty. Seznam všech nej v kraji se průběžně doplňuje na turistickém portálu www.turisturaj.cz.

K unikátům například patří plzeňské Pivovarské muzeum - je to jediné muzeum na světě dochované v původním středověkém právovárečném domě. Plzeňská synagoga je druhá největší v Evropě a třetí největší na světě. V Rokycanech je jediné muzeum na demarkační linii. Světovým unikátem je také kostel svatého Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic na Klatovsku. Pouze zde je možné vidět skleněný oltář. Kostel je navíc údajně jediný na světě zasvěcený šumavskému poustevníkovi Vintířovi.

Skleněný oltář v Dobré Vodě

V Plzeňském kraji leží také prý nejmenší středoevropské město. V Rabštejně nad Střelou na severu Plzeňska žijí necelé tři desítky obyvatel. Středoevropským unikátem je dvouhlavý barokní oltář v kostele sv. Víta v Dobřanech na Plzeňsku. Klášter Plasy je prý v Evropě největší konventní budova založená na 5100 dubových pilotách. Ve Světcích na Tachovsku je druhá největší pseudorománská jízdárna v Evropě. Komplex Šumavy a Českého lesa tvoří spolu se sousedním Bavorským lesem nejrozsáhlejší lesní pásmo ve Střední Evropě.

V kraji je díky Chodsku nejzachovalejší národopisná oblast v Čechách, v Sušici je nejstarší výroba zápalek, hrad Rabí je nejrozsáhlejší hradní zřícenina v Čechách a Kašperk je nejvýše položený královský hrad v Čechách. Pod sedlem šumavského Špičáku vede nejdelší železniční tunel v republice, měří 1747 metrů.

Tunel - Špičák

Několik primátů drží i krajské město: 102 metrů vysoká věž katedrály sv. Bartoloměje je nejvyšší kostelní věž v Čechách, muzeum má největší soubor gotických pušek hákovnic z celé Evropy a zoo je jako jediná v Česku zároveň zoologickou i botanickou zahradou. Na Borech je od roku 1911 nejstarší letiště v zemi. V pivovaru je největší tuzemská pivnice, ve městě byla v roce 1468 vytištěna nejstarší česky psaná kniha v Čechách - Kronika trojánská.

Z přírodních zajímavostí se kraj pyšní například pramenem v Konstantinových Lázních, kde má minerální uhličitá voda nejvyšší obsah volného kysličníku uhličitého v celé zemi. Černé jezero na Šumavě je největší jezero v Česku, Odlezelské, neboli Mladotické jezero, je zase nejmladší. Vzniklo 25. května 1872 sesuvem půdy po katastrofální průtrži mračen. Filipova Huť je v nadmořské výšce 1093 metrů nad mořem nejvýše položené sídlo v republice.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio