Chodov zvažuje využití Smolnické výsypky

Chodov má rozsáhlé plány se Smolnickou výsypkou nad městem. Podle zpracované studie by zde v příštích letech mohl vzniknout rekreační areál s parky, sportovišti nebo rozhlednou. Studie přichází s nejrůznějšími náměty na využití prostor výsypky. A to jak kolem areálu koupaliště Bílá voda, tak v dalších dvou částech výsypky, včetně té části, kterou ještě Sokolovská uhelná a.s. využívá.

V okolí Bílé vody by například měla vzniknout rybářská bašta, příměstský park, parkoviště kemp a amfiteátr. Jedním z nápadů je vybudování rozhledny s využitím starého těžebního stroje. Na toto téma už tvůrci studie s doly předběžně jednali.

opalovaní

V dalších lokalitách by měl zase vzniknout krajinářský park nebo usedlost připomínající někdejší osadu Smolnice, která musela výsypce ustoupit. Poslední fáze by se měla týkat výsypky, kde by doly měly ukončit využití zhruba v letech 2013 až 2016.

Návrh počítá s investicemi v horizontu více než 20 let. Její hlavní část by se ale měla odehrát během pěti let. Celkové náklady přitom studie odhaduje na zhruba 240 milionů až 270 milionů korun. Z větší části by ale prostředky měly jít z dotačních titulů Evropské unie. Město by se na nákladech podílelo asi deseti procenty. Některé úpravy by ale mohlo město začít z vlastních prostředků a možná už letos. Jde například o terénní úpravy, které by byly základem cyklistické a v zimě snowboardové dráhy a podobně - tedy akce na méně peněz ale s okamžitě viditelné.

cyklisti
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio