Plzeňské kino Eden promítalo naposledy

Kino Eden v Plzni skončilo. Po téměř čtyřiceti letech provozu včera (27.8.) hrálo naposledy. Druhý největší plzeňský biograf s 540 sedadly získal koncem loňského roku nový majitel. Ten už tu ale promítat filmy nechce. Konec Edenu navíc urychlil start multikina CineStar, které začalo v únoru působit v obchodním centru Olympia.

Jak řekl Radek Uhlíř z agentury Filmák, která zajišťovala provoz a programovou skladbu a od února působí v kině Elektra s 750 místy, jednosálová kina mohou multikinům jen velmi těžko konkurovat. A to i v případě, že by se snažila o alternativní program.

Z jednosálových kin tak zůstane v Plzni kromě Elektry sál Měšťanské besedy s více než stovkou sedadel a Minikino pro 42 diváků. První multiplex v kraji s osmi sály a 1 514 sedadly vznikl v Plzni-Černicích u dálnice Praha-Rozvadov. Má v úmyslu ovládnout 90 procent místního trhu Cinestaru, který počítá s tím, že turnikety projde ročně 400.000 až 450.000 diváků, má navíc do dvou let vyrůst konkurence v centru města. Multikino se 600 místy chce na místě bývalého výstaviště postavit spolu s obchodním centrem izraelská Plaza.

Kino Eden loni navštívilo 79.000 lidí, o 25.000 méně než v roce 2004. Podle Uhlíře byl pokles dán nedostatkem kvalitních filmů. Přesto agentura nebyla ve ztrátě a Filmák nedostával ani korunu dotací. Cena vstupenek na premiéry byla 128 korun, což je zhruba stejně jako nabídka multikina CineStar.

Eden byl otevřen v květnu 1967 jako jedno z prvních kin v ČR na promítání sedmdesátimilimetrových filmů se stereo zvukem. Prvním filmem byl Old Shaterhand.

autor: kos
Spustit audio