Sdružení PROTEBE LIVE oslovuje veřejnost

Aktivity občanského sdružení PROTEBE LIVE jsou v Karlových Varech nepřehlédnuté. Například vloni se při příležitosti 17. listopadu objevila v centru města kolekce plakátů a figur reagujících na dobu totality. Dalším z řady projektů je snaha udělat z podchodu u Dolního Nádraží výstavní prostor. Podílet se na něm může i veřejnost.

Občanské sdružení PROTEBE LIVE letos v únoru vstoupilo do druhého roku své existence a při této příležitosti připravilo nový projekt. Skupina autorů, zabývající se grafickým designem a vizuální komunikací, ho pojmenovala Motocykl. S motorkami jako takovými ale nemá nic společného. Nový interaktivní projekt je koncipován tak, aby se na něm mohla tvůrčím způsobem podílet široká veřejnost. Kdokoliv ve městě tak může aktivně spoluutvářet charakter veřejného prostoru a komunikovat s veřejností. Pokud bude mít někdo potřebu podělit se o nějakou důležitou a podstatnou myšlenku, může karlovarským výtvarníkům poslat text. Z doručených citátů a myšlenek studenti vždy jednou v měsíci vyberou ten, který typograficky a graficky ztvární a zveřejní po dobu jednoho měsíce na stěně podchodu u Dolního nádraží. Každý měsíc bude takto prezentován jeden citát. Odesílatel vybraného a zveřejněného citátu získá ocenění.

grafitti

První nápis už je na místě a přímo provokuje k tomu, aby se lidé k této aktivitě připojili. Karlovarští výtvarníci totiž sáhli po citátu Aldouse Huxleyho, který z ní: "Nezformujte-li vědomě prostor kolem sebe, začne on formovat vás". Jaké další se v podchodu u karlovarského Dolního nádraží objeví, si už lidé rozhodnou sami. A pokud tak neučiní, udělají to za ně studenti ze střední keramické školy. S pomocí pedagogů jsou to zejména studentky Bára Páníková a Denisa Dimitrovová. Jejich vyučující jsou přesvědčení, že nejen ony tak získávají příležitost ověřovat si v praxi své organizační a komunikační schopnosti.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio