Návštěvníky Karlovarského kraje zajímají zejména památky

31. červenec 2006
Tento pořad

V Karlovarském kraji je letos v létě tradičně zájem o prohlídky památkových objektů. Návštěvnost příliš neovlivnilo ani horké počasí, spíše naopak. Zatímco loni hrad Loket na Sokolovsku, který je otevřený celoročně, dosáhl rekordní návštěvnosti, letos, v polovině sezony má ve srovnáním se stejným obdobím loňského roku asi o 4500 návštěvníků víc.

I při současných vedrech památky v Karlovarském kraji, zejména hojně navštěvovaný hrad Loket nebo zámek Kynžvart nezaznamenaly úbytek návštěvníků. I když se v minulých letech někdy projevilo vedro na poklesu návštěvnosti, letos tomu tak není. Naopak sezona vypadá velmi slibně.

Podobně i zámek Kynžvart na Chebsku není na klimatických extrémech letošního roku příliš závislý. Do jisté míry je to dáno i tím, že většinu návštěvníků tvoří dlouho dopředu objednané zájezdy.

Obdobná situace je i v zámku Bečov na Karlovarsku. Návštěvnost je vcelku stabilizovaná a počasí na ni příliš vliv nemá. Na prohlídku zámku se vzácným relikviářem svatého Maura míří lidé cíleně a počasí pro ně není příliš rozhodující. Jediné, co počasí ovlivňuje, jsou kulturní akce. Nejvýznamnější akci roku, Bečovské mumraje v minulých letech za víkend navštívilo kolem 2000 lidí, letos pouhá polovina.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio