Geofyzici umístí sesmickou stanici na Bečově

Seismickou stanici umístí vědci na rok ve skalní štole Státního zámku a hradu Bečov na Karlovarsku. Stanice v bývalé ledárně bude zaznamenávat vzdálená zemětřesení na profilu vedoucímu z Litvy přes Polsko a Českou republiku do Bavorska. Měření budou součástí tříletého mezinárodního projektu, který zkoumá hlubinnou stavbu zemské kůry.

Vědci jsou na umístění stanice a měření připraveni, čekají na vyjádření plzeňského památkového ústavu, který hrad a zámek Bečov spravuje. Ten, podle slov mluvčího památkářů Davida Růžičky, proti seismické stanici nic nemá. Připravuje se smlouva, s jejímž uzavřením se počítá v nejbližších dnech.

Seismograf

Jak řekl Vladislav Babuška z Geofyzikálního ústavu České Akademie věd, je známé, že západní část Českého masivu v okolí Chebu je seismicky aktivní a projevuje se zde dohasínající sopečná činnost. Zhruba před rokem geofyzici z Německa zjistili, že existuje možnost, že se v oblasti vulkanická činnost obnoví a budou ji doprovázet slabá zemětřesení. Projekt s názvem PASSEQ 2006-2007, kterého se účastní i seismologové z Německa, Polska, Litvy, USA, Dánska, Rakouska, Maďarska a Finska, přinese mimo jiné údaje, které by mohly tento problém osvětlit.

Bečov není prvním zámkem či hradem v západních Čechách, kde měli geofyzici umístěnou seismickou stanici. Měřili například na Švihově nebo v Horšovském Týně. Vždy vyhledávají místa, kde je klid a dobrý signál, tedy dobré spojení se skalním podložím. V Bečově jsou, podle Vladislava Babušky, pro měření přímo ideální podmínky. Další stanice, která jsou součástí nynějšího projektu, budou v příštích týdnech umístěny například na hradě Hazmburku v severních Čechách nebo v kapličce na Řípu.

Bečov nad Teplou
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio