Lidé z Dolní Bělé usilují o přenesení hrobu vynálezce L. Očenáška do jejich obce

22. září 2006

Obyvatelé Dolní Bělé na Plzeňsku usilují o přenesení hrobu vynálezce raketových motorů Ludvíka Očenáška (1872 až 1949) z pražských Olšan do obce. Rádi by tam vybudovali i jeho pamětní síň. Očenášek chodil v Dolní Bělé koncem 19. století do školy.

Starosta obce Tomáš Křiklán se domnívá, že Očenášek byl osobností světového významu a že je škoda, že toho lidé o něm tak málo vědí. Škola, do níž chodil, byla v budově dnešního obecního úřadu

Obec se před časem dověděla, že hrobu konstruktéra na pražském hřbitově hrozí zánik. Zastupitelé rozhodli, že nechají hrob přenést do obce a začali vyjednávat se správou hřbitova. Nyní mají zprávy, že poplatek za hrob příbuzní uhradili, takže už bezprostřední zrušení hrobu nehrozí. Přesto by o něj stáli a proto budou o jeho přenesení jednat s příbuznými .

Logo

Očenáška by lidem také ráda připomněla majitelka nedaleké hájovny v Lomanech Eva Čiháková. V hájovně zřídila muzeum smoly a příští rok se chystá vybudovat naučnou stezku z Loman do Dolní Bělé.

Očenášek se narodil v roce 1872 v Kříších na Rokycansku, školní docházku absolvoval v Dolní Bělé. Poté se vyučil mechanikem, později vystudoval průmyslovou školu a později si vybudoval v Praze elektrotechnickou dílnu. Jako první na světě zkonstruoval v roce 1906 letecký hvězdicový rotační motor chlazený vzduchem, později se zabýval sestrojováním raket. V roce 1930 provedl v Praze na Bílé hoře několik zkušebních letů jedno- i dvoustupňových raket poháněných tuhými pohonnými látkami. Dosáhly výšky až 1,5 km. V tomto roce si nechal patentovat vynález turborakety. Sestrojil i čluny s tryskovými pohony. Po druhé světové válce už vymýšlel a vytvářel pouze drobnosti - například krabičky na masti a krémy, vylepšené tlumiče zbraní, stroj na odpočítávání tablet. Zemřel v roce 1949 v Dražni na severním Plzeňsku.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio