Unikátní barokní varhany v Plasích opět ožijí

26. září 2006

Unikátní barokní varhany z chrámu kláštera v Plasích na severním Plzeňsku se dočkaly po více než pěti letech opravy. Zrestaurovaný nástroj zazní 29. září na slavnostním koncertě. V chrámu Nanebevzetí Panny Marie na něj zahraje jeden z nejlepších českých varhaníků Jaroslav Tůma.

Starosta města Miloslav Hurt řekl, že restaurace varhan se značně protáhla kvůli různým problémům s lidmi i s penězi. Nástroj opravoval původně varhanář z Jihlavska. Odborníci varhany demontovaly a převezly na Jihlavsko. Varhanář se ale neosvědčil. Zakázku pak dostala firma z Borovan u Třeboně, která opravu dokončila.

Varhany jsou jedním z mála dochovaných nástrojů z konce 17. století. Jejich tvůrcem byl Abraham Stark, ve své době vůdčí osobnost českého a jihoněmeckého varhanářství. Ačkoli nástroj později prošel různými přestavbami, většina původní Starkovy práce se zachovala. Oprava nástroje i kruchty v kostele stály zhruba 11 milionů korun. O náklady se podělil stát, různé nadace a sponzoři.

Logo

Starosta ještě dodal, že vzácný nástroj má svůj příběh a v Plasích jej chtějí napsat a vydat knižně podobně jako publikaci Duše plaských hodin, která měla velký úspěch.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio