Nové centrum plzeňské FN zkrátí čekání na operace i hospitalizaci

Plzeňská fakultní nemocnice otevřela (25.10.) nové centrum krátkodobé artroskopie, moderní vyšetřovací a léčebné metody onemocnění kloubu. Její výhodou je krátkodobá hospitalizace a poměrně rychlý návrat do aktivního života. Pracoviště bude sloužit pro pacienty z celé republiky na operace zejména kolenního a ramenního kloubu, kotníku, lokte a zápěstí. Ošetří týdně až 30 pacientů. Značně se tak urychlí řešení jejich problémů, neboť až dosud museli na tyto výkony i několik týdnů čekat.

Centrum funguje při klinice ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí. S jeho otevřením se zkrátí čekací doba nejen na malé výkony, ale i na velké plánované operace, například na totální endoprotézy kyčelního kloubu, na něž zatím pacienti čekají několik měsíců. Artroskopické centrum má vlastní malý operační sál, takže jeho výkony už nebudou zatěžovat velké operační sály kliniky.

operace

Jak vysvětlil přednosta ortopedické kliniky Karel Koudela, artroskopické operace se řadí mezi miniinvazivní výkony, které minimálně poškozují tkáně při operaci. Mezi nejčastější výkony patří ošetření vazů, menisků, chrupavek, šlach a další.

Pracoviště se vybavovalo postupně a přístroje přišly na 2,5 až tři miliony korun. Ortopedie patří se 110 lůžky mezi největší kliniky fakultní nemocnice. Pečuje o dospělé, má i specializované oddělení pro děti. Klinika je také jedním ze základních pracovišť traumacentra. Provádí zejména náhrady velkých kloubů, traumatologie pohybového ústrojí, chirurgické zákroky na páteři, dětskou ortopedii a léčbu zánětů a nádorů kostí a kloubů. Lékaři kliniky ročně provedou přes 2000 operací na velkých operačních sálech a další stovky výkonů ambulantně. Odbornými ambulancemi kliniky projde ročně přes 45.000 lidí.

Noha v sádře
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio