Cheb chce opravit hrad z norské dotace

Peníze z takzvaných norských fondů chce chebská radnice využít na rekonstrukci chebského hradu. Program Finančních mechanismů EHP/Norska je zaměřen na záchranu historických památek. Do pravidel dotace přitom spadá i město Cheb se svým hradem. Pokud by město uspělo, mohlo by získat kolem 30 milionů korun.

Město počítá s tím, že by každoročně dávalo na opravy hradu okolo 15 milionů korun. To je zhruba částka, kterou se musí zavázat spolufinancovat, pokud by v programu uspělo. Z dotace by ale získalo zhruba dvojnásobek vlastního podílu.

Chebský hrad

Chebští zastupitelé se rozhodli už loni, že přijmou studii záchrany a využití hradu, která předpokládá v následujících sedmi letech investice ve výši asi 120 milionů korun. Zastupitelé schválili, že se na hrad bude myslet i při sestavování městského rozpočtu.

Zatím strohý vnitřní areál hradu by mělo podle studie doplnit pódium s možností provizorního zastřešení plátěnou střechou. Původní představa o trvalém zastřešení hradního paláce časem ustoupila. Nyní už město počítá spíše s občasným zastřešením v případě akcí.

Věž chebské falce

Letos si vstupenku do chebského hradu koupilo zhruba 30.000 návštěvníků. Skutečná návštěvnost hradu byla ale výrazně vyšší, protože byl součástí areálu přeshraniční Krajinné výstavy. Na ní se do Chebu přišlo od května do září podívat přibližně 200.000 až 300.000 návštěvníků.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio