Ve Žluticích začala sloužit stanice záchranné služby

Novou stanici záchranné služby otevřeli (4.1.) ve Žluticích na Karlovarsku. Přestavba nevyužité budovy přišla Karlovarský kraj zhruba na šest milionů korun, který objekt zakoupil v roce 2005 od města Žlutic právě za účelem vybudování výjezdového stanoviště pro jihovýchodní část kraje. Při rekonstrukci došlo ke změně dispozičního uspořádání, přístavbě pro umístění náhradního zdroje a úpravu příjezdové komunikace a přilehlých zpevněných ploch.

Pro Žluticko je nová stanice výraznou pomocí. Podle slov starosty města Jaroslava Vojty tu zkoušeli, za jakou dobu je možné do Žlutic dojet z nejbližší stanice, která je v Toužimi, a zjistili, že za 20 minut, a to bylo v létě. Žluticím a okolí, které je poměrně řídce osídlené, a zejména v zimě špatně přístupné, se tak dostane rychlé lékařské pomoci včas.

sanitka

Žlutické výjezdové stanoviště záchranky je dalším, které Karlovarský kraj v posledních letech dokončil. Cílem je právě zajištění dojezdových časů do 15 minut od nahlášení.

Před koncem loňského roku byla dokončena rekonstrukce výjezdového stanoviště v Aši. Vzniklo v budově Integrovaného záchranného systému, kde spolu se zdravotníky sídlí i hasiči. Náklady dosáhly zhruba deseti milionů korun. Posledním místem, které zatím má horší pokrytí rychlou záchrannou službou, je Horní Slavkov a okolí. I tak se ale obyvatelé už brzy dočkají nového výjezdového stanoviště. Mělo by být dokončeno na podzim letošního roku.

Záchranáři
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio