V bývalých kasárnách v Tisové se bude vyrábět kompost k rekultivacím

26. únor 2007

U Tisové na Sokolovsku by měla vzniknout kompostárna firmy Ekoinvest Sokolov o výměře 1420 čtverečních metrů. Výstupem by měly být komposty využitelné pro rekultivace. Zařízení by mělo stát v areálu bývalých kasáren pohraniční stráže Mýtina. Pokud záměr úspěšně absolvuje schvalování, začne se stavět ještě v prvním čtvrtletí letošního roku.

V zařízení se bude zpracovávat maximálně 10.000 tun ostatních odpadů za rok Nová kompostárna předpokládá produkci asi 7000 tun kompostu ročně.

Bývalá kasárna získalo v roce 2004 po téměř 12 letech jednání město Březová. Areál pak město převedlo za korunu na Ekoinvest, který na oplátku slíbil zlikvidovat ekologickou zátěž na pozemcích a zdevastovaný areál využít.

Logo

Celý areál získalo město bezplatně, přestože podle odhadu jeho hodnota byla zhruba 30 milionů korun. Náklady ve stejné výši byly ale odhadovány právě na odstranění ekologické zátěže.

Od využití areálu firmou Ekoinvest, která se zabývá ukládáním a zpracováním odpadů, si Březová slibuje i vznik nových pracovních míst.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio