Vítězové Žebříku získají tančící R plzeňského výtvarníka Václava Česáka

Vyhlašování 15. ročníku ankety Žebřík 2006, soutěže o nejzajímavější interprety a skupiny loňského roku, v Plzni zahájí nejúspěšnější slovenská kapela Peha. V Plzni odstartuje první samostatné velké turné v Česku. Na večeru Žebřík 2006 Sony Ericsson Awards, který se koná 9. března v domě kultury Inwest, rozdělí organizátoři z magazínu Report 30 cen. Od Nového roku do 28. února hlasovalo v Žebříku více než 6000 lidí z Česka i Slovenska, loni jich bylo 5000.

Oceněni budou první tři interpreti či skupiny v každé z deseti kategorií, kterými jsou Skupina roku, Album roku, Skladba roku, Videoklip roku, Zpěvák roku, Zpěvačka roku, DJ roku, Překvapení roku a Film roku. Přibylo Hudební DVD roku a zrušena byla Osobnost roku, která se často shodovala s vítězi jiných kategorií. Znovu je vyhlášena kategorie s názvem Průser roku.

00267544.jpeg

Na večeru vystoupí kromě Pehy ještě například Support Lesbiens a Gaia Mesiah se skladbami z očekávaného alba produkovaného britským hudebníkem Jazem Colemanem. Před zahraničním turné se představí Gipsy.cz, loňský objev s mezinárodními ambicemi, a nejžádanější česká hiphopová formace Pio Squad. Akci uzavřou J.A.R. Speciálním hostem budou Clou.

Osobnosti domácí hudební a filmové scény dostanou tradiční sošky od plzeňského výtvarníka Václava Česáka zvané Tančící R, které mají každoročně modifikovaný design. Zpěvačkou minulého ročníku byla Aneta Langerová, nejlepším zpěvákem Dan Bárta a nejlepší skupinou Chinaski. Překvapením byla kapela Clou a vítězným filmem Štěstí.

Dan Bárta
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio