33. ročník festivalu Mladé pódium bude chudší

26. červenec 2005

V pátek začne v Karlových Varech 33. ročník hudebního festivalu Mladé pódium. Letošní ročník však bude bez oblíbené divadelní produkce pod širým nebem a multimediální dílny.


33. ročník festivalu je ve znamení polské hudby a kultury. Jeho cílem je představit veřejnosti známé i méně hrané skladby polských autorů i skladatelů, kteří mají k Polsku určité vazby a čerpali odsud náměty pro svou tvorbu.

Týdenní festivalový program zahájí páteční koncert Karlovarského symfonického orchestru pod vedením Marko Ivanoviče, laureáta dirigentské soutěže v Katowicích v roce 2003. Během týdne se dále představí například Ornitologické trio, které se zaměřuje na hudbu 20. století. Zahraje skladby Krysztofa Pendereckeho nebo Witolda Lutoslawského. Zajímavý bude rovněž koncert souboru Hipocondria, jenž interpretuje málo hrané polské autory z období baroka. Závěrečný koncert 5. srpna bude patřit komornímu orchestru Quattro. V doprovodném programu je připraveno poetické odpoledne mladých polských básníků z Katowic a dvě odpoledne polských filmů s hudební tématikou od Krzystofa Kieslowskieho a Andrzeje Wajdy.

Festival Mladé pódium je příležitostí pro talentované hudebníky ve věku do pětatřiceti let. Výkony ohodnotí porota, která udělí cenu za nejlepší interpretaci skladeb Bohuslava Martinů, cenu Karlovarského symfonického orchestru za nejlepší výkon na festivalu a cenu Fóra mladých.
autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio