Barokní zámek v Kostelní Bříze čeká demolice

3. duben 2007

Barokní zámek v Kostelní Bříze na Sokolovsku, který kdysi patřil k nejvzácnějším památkám v regionu, čeká demolice. Tak dlouho chátral, až zbyly obvodové zdi. Ministerstvo kultury v únoru na návrh majitele vyškrtlo zámek ze seznamu kulturních památek. Nyní už nic nebrání ve zbourání zámku. Na jeho místě majitel postaví nový dům.

Krajský úřad s vyškrtnutím zámku nesouhlasil. Neuspěl ovšem s názorem, že památkovou hodnotu mají i torza staveb a že nelze připustit demolici zřícenin památek s odkazem na jejich špatný stav. Podle slov mluvčí kraje Andrey Bockové, kraj v letech 2005 a 2006 čtyřikrát vyzval sokolovskou radnici, aby přijala opatření, která by vedla k záchraně památky. Teprve v září 2006 radnice takové rozhodnutí vydala. Krajský úřad však musel toto rozhodnutí, které bylo vydáno bez řádného vedení správního řízení, pro jeho nezákonnost zrušit.

Irena Kučková, která má na stavebném úřadu v Sokolově na starost památky, řekla, že majitel barokního zámku nahlásil vyklizovací práce toho, co se na zámku zbortilo. Poté se zjistilo, že už tam zbylo jen obvodové zdivo. Odstraněn byl i jeden roh domu, zřejmě proto, aby se dělníci dostali dovnitř s nějakou těžkou technikou. Podle Kučkové šlo o úpravy v takovém rozsahu, že za normálních okolností k nim vlastník památky potřebuje stanovisko odborníků. Majitel ho ale prý neměl a ani si ho nevyžádal.

Logo

Ministerstvo kultury ve svém vyjádření tvrdí, že ochranu nad památkou zrušilo, protože hodnota zámeckého areálu byla výrazně narušena předchozími úpravami a demolicemi. Památková rehabilitace areálu by znamenala výstavbu kopie nebo repliky konstrukcí, z nichž se zachovalo jen torzo.

Ze seznamu tak ročně zmizí 50 až 90 kulturních památek.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio