Karlovarský kraj dokončuje síť záchranné služby

Síť výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby chce letos dobudovat Karlovarský kraj. Po dokončení poslední základny v Horním Slavkově na Sokolovsku tak bude dokonale pokryto přibližně 98 procent území kraje. Znamená to, že za optimálních podmínek se dostanou sanitky k pacientům do 15 minut od ohlášení události.

Kraj uzavřel výběrové řízení na stavbu stanoviště v Horním Slavkově, které má postavit asi za 12,1 milionu korun společnost ISSO Sokolov. Termín zahájení stavby je naplánován na 30. dubna a dokončena bude v září. S ostrým provozem se počítá od ledna roku 2008.

Záchranáři

Nové stanoviště v Horním Slavkově bude vybaveno stejně jako ostatní základny záchranky v regionu potřebnou technikou, aby mohlo fungovat v nepřetržitém provozu.

Karlovarský kraj investoval v uplynulých letech do výstavby nových nebo rekonstrukcí stávajících výjezdových stanovišť rychlé zdravotnické záchranné služby na 60 milionů korun. Kromě tří oblastních středisek v Chebu, Sokolově a v Karlových Varech je dalších sedm v Mariánských Lázních, Toužimi, Žluticích, Ostrově, Nejdku, Kraslicích a v Aši. Jedenáctým sídlem záchranářů bude právě Horní Slavkov.

Záchranáři

V regionu jsou dále k dispozici dva speciální heliporty pro přistávání záchranářských vrtulníků, a to v Chebu a u Vintířova na Sokolovsku. Vrtulníky přilétají ze základny v Plzeňském kraji. Třetí heliport by mohl vzniknou v rámci další etapy modernizace karlovarské nemocnice.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio