V Manětíně bude nové výjezdní místo záchranné služby

Nové výjezdové místo zdravotnické záchranné služby v Manětíně se chystá - zřejmě ještě do léta - otevřít Plzeňský kraj. To umožní zlepšení zdravotní péče v okresu Plzeň-sever, kde v současné době působí výjezdová stanoviště v Kralovicích a v Plzni v Lidické ulici. Ta ale nejsou schopna zabezpečit příjezd záchranky v limitu 15 minut od přijetí tísňové výzvy. Manětín bude v regionu už dvacáté a zároveň s největší pravděpodobností i poslední výjezdové místo.

Kraj při zřizování výjezdového místa spolupracuje s městem, které nabídne prostory. Radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek předpokládá, že záchranka by mohla být v Manětíně jen za symbolické nájemné. Posádka nebude mít lékaře, pouze střední zdravotnický personál, podobně jako dalších šest stanovišť v kraji. Samozřejmě s možností dojezdu lékaře z jiných míst, především z Kralovic.

Záchranáři

Radní Plzeňského kraje také schválili nákup dalších dvou sanitek pro záchranáře za 3,6 milionu korun. Hejtmanství se snaží průběžně obnovovat vozy tak, aby do "ostrých" výjezdů nejezdily sanitky starší tří let.

Z téměř dvacítky výjezdových míst záchranné služby jich většinu provozuje kraj. Pouze v Přešticích na jižním Plzeňsku a v Sušici na Klatovsku je pro kraj smluvně provozuje někdo jiný. Záchranná služba má kolem 300 zaměstnanců. Kromě peněz ze zdravotního pojištění, které na provoz zdaleka nestačí, dává kraj ročně na její fungování zhruba 155 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio