Památkáři restaurují unikátní fresky v nebílovském zámku

30. duben 2007

Unikátní rozsáhlá freska v tanečním sále zámku v Nebílovech na jižním Plzeňsku se po třech desítkách let zakonzervování dočkala zahájení oprav. Fresku pražského malíře Antonína Tuvory s exotickými motivy z konce 18. století začali letos památkáři postupně restaurovat. Zatím předběžně sestavili z jednotlivých dílků korunu jednoho z exotických stromů.

Práce na opravách jsou zatím přípravné, památkáři žádali o přibližně dvanáctimilionovou dotaci z takzvaných norských fondů, tedy z prostředků, které určila norská vláda na záchranu evropských památek. Zda s žádostí uspěli, se dozvědí v polovině roku.

Logo

Nástropní výmalby sálu odborníci v roce 1968 sňali. Malbu opatřili podkladem, zafixovali, sejmuli ze zdiva i s vrstvou podkladové omítky a rozřezali na jednotlivé očíslované části. Před restaurátory nyní stál nesnadný úkol. Sestavit skládačku sňatých částí původní výmalby se podobá úkolu sestavit puzzle o více než šesti stech zafixovaných částí.

Práce na obnově fresky je součástí prohlídkové expozice. Návštěvníci mohou s průvodcem nahlédnout do sálu i místností, kde leží rozložené části fresky. Průvodkyně vysvětluje záměr, průběh i problematiku podobné obnovy vůbec. Ukazuje se, že lidé mají opravdu velký zájem částečně nakouknout do památkářské a restaurátorské kuchyně.

Logo

Nebílovský zámek je příkladem čisté, vídeňsky orientované barokní zámecké architektury. Původně renesanční zámeček byl v roce 1706 přestavěný na dvojdílný barokní zámek. Dvě proti sobě situované budovy bývaly dříve po stranách spojeny arkádovými chodbami s terasami. V 60. letech minulého století byl zámek určen k demolici. Zcela zchátral. V 90. letech ho začal památkový ústav postupně opravovat. Od roku 1998 je veřejnosti přístupná přední část zámku, zbývá dodělat ještě většinu oprav zadní části.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio