Karlovarský magistrát hledá nového provozovatele festivalového kina Čas

Nového nájemce festivalového kina Čas budou ve výběrovém řízení hledat Karlovy Vary. Město sice kino letos převzalo od původního provozovatele, ale nechce se o ně starat samo. Jeho provoz a dramaturgii by měl zajistit subjekt mimo magistrát. Za pronájem kina pak bude radnice požadovat nejméně 100.000 korun ročně.

O kino Čas se město dohadovalo několik let s provozovatelem kvůli nájemní smlouvě. Spory nakonec vyvrcholily koncem dubna jeho odstoupením od smlouvy a předáním kina zpět městu. Hned v květnu začala dlouho odkládaná výměna všech sedadel v sále. Město za úpravy zaplatí asi 1,3 milionu korun. Modernizaci interiéru kina prý stihne do Mezinárodního filmového festivalu, který začíná 29. června. Po jeho skončení by už měl převzít Čas nový provozovatel.

Město očekává, že nabídky zájemců o kino budou vyšší než základní suma. Kromě nabídnutých peněz ale bude při výběru přihlížet rovněž k dramaturgickému plánu, podnikatelskému záměru a referencím o zájemci. Smlouva by měla být uzavřena na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou a nájemce zároveň zaváže k bezplatnému poskytnutí kina pořadatelům filmového festivalu po celou dobu jeho konání, případně i městu pro jeho akce.

Původní kapacita kina 330 míst se před letošním filmovým festivalem sice sníží na 216 křesel, ale měl by se výrazně vzrůst komfort pro diváky. Většina křesel bude klasických, ve dvou posledních řadách budou umístěna dvojsedadla pro páry. Mnohem lepší bude i kvalita potahů sedadel. V minulosti už byla v kině vyměněna vzduchotechnika ale na nové sociální zařízení ve vestibulu budou muset návštěvníci ještě počkat. Jeho rekonstrukce je v plánu modernizace kina až na příští rok.

Diváci
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio