Loket potřebuje parkovací místa pro turisty

Parkování, zejména pro turisty, by měl v Lokti řešit velký parkovací dům, jehož stavbu připravuje loketská radnice. Do Lokte přijíží ročně přes 100.000 návštěvníků prohlédnout si město, hrad nebo do amfiteátru na kulturní akce. V současné době mají velký problém zaparkovat poblíž centra.

Jak řekl starosta Lokte Jaroslav Hlavsa, parkování ve městě je sice součástí strategického plánu, který se teprve zpracovává, ale parkovací dům bude zcela jistě jednou z priorit. Město má předběžnou studii, která počítá s tím, že by bývalá skládka, která se nachází pod současným parkovištěm u benzinové pumpy, byla vybagrována až do základů, a tím by vznikl prostor pro několikapatrové parkoviště.

Loket - náměstí

Je pochopitelné, že takový projekt bude stát desítky milionů korun. Město proto zkusí získat peníze z evropských fondů. Provozování asi pětipatrového parkovacího domu by zřejmě měl převzít soukromý provozovatel.

V současné době mohou turisté parkovat na dvou parkovištích u vjezdu do Lokte směrem od Sokolova, nebo při velkých akcích u sídliště. Všechna současná parkoviště ale nestačí, když se v Lokti koná některá z kulturních nebo sportovních akcí. Například na závody v motokrosu přijíždí až 20.000 lidí, koncerty v amfiteátru pod hradem může navštívit až 1500 lidí, slavnosti na hradě také přilákají pokaždé několik tisíc lidí. Právě pro tyto akce, které v Lokti nejsou nijak mimořádné, ale naopak se odehrávají pravidelně, je nové velkokapacitní parkoviště nezbytné.

Loketské kulturní léto
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio