Sluneční soustava v ulicích Plzně

Realistický model sluneční soustavy - údajně největší v republice a zmenšený v měřítku jedna ku miliardě, kdy jeden metr znamená jeden milion kilometrů, zatraktivní od září ulice Plzně. Slunce a osm planet bude v centru města i v jednotlivých obvodech. V rámci projektu Pouť k planetám bude nejdále od Slunce, disku umístěného před Západočeským muzeem, planeta Neptun. Lidé ji najdou ve 4,5 kilometru vzdálené Plaské ulici na Lochotíně.

V centrálním obvodu Plzně lidé najdou Slunce a pět planet - Merkur, Venuši, Zemi, Mars a Saturn. Kotouče budou mít na horní desce přichycenu ocelovou polokouli znázorňující danou planetu. Na povrchu bude nalepena fólie s natištěnými informacemi. Jak vysvětlila koordinátorka projektu Monika Kovandová, měřítko zůstane stejné jak u velikosti planet, tak u vzdálenosti mezi nimi, a to v příslušném poměru. Znamená to například, že Země bude mít průměr 12,8 milimetru a bude od Slunce - s průměrem téměř l, 4 metru - přibližně 150 metrů daleko.

Sluneční soustava

S myšlenkou na vytvoření realistického modelu přišla skupina studentů a zaměstnanců Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Odborným garantem projektu je Hvězdárna a planetárium Plzeň. Design vytvořili studenti a učitelé Ústavu umění a designu ZČU v Plzni, realizátorem je Regionální technické muzeum.

Nevšední projekt, který by měl do Plzně přilákat turisty, financuje město částkou 600.000 korun. Sluneční soustavu představí její realizátoři 28. září na akci nazvané Noc vědců, při níž budou v Plzni představeni významní badatelé regionu. V ulicích západočeské metropole zůstanou planety do 31. října. O stálé expozici zatím organizátoři neuvažují. Vyžádala by si podstatně větší finanční náklady a složité by bylo i získat povolení na stálé umístění kotoučů.

Planety

Disky jednotlivých planet jsou umístěny výhradně na pozemcích města. Například Merkur, ležící od Slunce zhruba 50 metrů, najdou zájemci na dohled vzdáleném Anglickém nábřeží. Venuši v Kopeckého sadech. Tam bude také před budovou konzervatoře umístěna Země. Pro Mars je připraveno místo v Křižíkových sadech, Jupiter bude na Mikulášském náměstí, Saturn v ulici Edvarda Beneše nedaleko Fakultní nemocnice Bory, Uran v Masarykově ulici na Doubravce a Neptun na konečné tramvaje číslo jedna.

Plzeň je podle člena tvůrčího týmu Rostislava Medlína pro ojedinělý projekt velice vhodná. Je významnou dominantou a má hustou síť MHD, která umožní rychle přejíždět od jednoho exponátu ke druhému. Planetární místa, která mají lidi vzdělávat, zatraktivní i své okolí. Možná už brzy si budou Plzeňané "domlouvat schůzky u Venuše","dávat pivo u Neptuna" anebo si "půjdou pokecat k Jupiterovi".

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio