Věda a technika osloví lidi na ulici

12. září 2007

Nejrůznější technické stroje a zařízení se objeví na více než 40 místech v centru Plzně. Při týdenní akci Dny vědy a techniky v Plzni, která začíná 14. září, si budou moci dospělí i děti sednout na fakírskou sedačku, osahat si na vlastní kůži 15.000 voltů, naprogramovat jednoduchou aplikaci elektrického pohonu, prohlédnout si mikrostrukturu látek, funkční model atomové bomby a další. Cílem projektu je přiblížit veřejnosti zábavnou formou svět současné vědy a techniky i představit lokální subjekty, které se popularizaci vědy věnují.

Akce, které se vloni zúčastnilo více než 10.000 návštěvníků, má dvě části. První je standardní festival vědy v centru města, kde se bude v pátek a sobotu prezentovat 41 vystavovatelů. V té druhé, od pondělí 17. do čtvrtka 20. září, budou na deseti místech města připraveny akce určené především pro školy a uzavřené skupiny.

Logo

Největší počet expozic připravila Západočeská univerzita v Plzni, která akci spolu s městem pořádá. Jak uvedl Miroslav Šimandl, proděkan fakulty aplikovaných věd, zástupci kateder například vysvětlí, jak vzniká trojrozměrný obraz, přiblíží zpracování řeči i crash testy neboli na virtuálním modelu přesně naznačí, co se stane s tělem člověka v případě havárie. Podle Václava Kůse, proděkana elektrotechnické fakulty, budou všechny exponáty fakulty takové, aby i děti byly schopny pochopit jejich technický princip a naučit se je během nejdéle půl hodiny ovládat. Fakulta strojní představí mimo jiné počítačový model továrny a procesů, které se v ní dějí. Zájemci si budou moci také zasoutěžit o to, kdo nejrychleji zkompletuje ventil do automobilu.

Kromě ZČU se v ulicích představí i další subjekty. České dráhy nabídnou možnost svézt se motorovým vozem do depa včetně jeho prohlídky nebo navštívit místnost, z níž se ovládá celá stanice. Do akce se zapojilo i plzeňské pracoviště Národního památkového ústavu, které chce přiblížit historii z technického hlediska.

Všechny akce budou zdarma a bezbariérové. Informace jsou nabízeny i virtuálním návštěvníkům na webových stránkách www.dnyvedy.cz. Tam jsou dostupné i kompletní informace o projektu, soutěžích a podrobný program. Do 19 ze 76 programů, do nichž je nutné se předem přihlásit, obdržela ZČU už přes 800 přihlášek.

Stanoviště budou ve Smetanových, Křižíkových, Šafaříkových a Štruncových sadech, na náměstí Republiky, v budovách ZČU, Měšťanské besedě, domě U Zlatého slunce, na hlavním nádraží a jinde.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio