Pokusy na Skalce mají najít způsob boje se sinicemi

10. říjen 2007

Státní podnik Povodí Ohře chystá na přehradní nádrži Skalka u Chebu takzvané mezokosmové pokusy. Měly by ukázat, jakým způsobem lze účinně bojovat se sinicemi, které se v této přehradě každoročně přemnožují. Náklady na celou sérii testů bude hradit podnik ze svého rozpočtu a měly by se pohybovat v řádu několika stovek tisíc korun.

Pokusy, s nimiž se původně počítalo už letos, se uskuteční přibližně v polovině příštího roku a potrvají patrně dva až tři měsíce. Poté budou vyhodnoceny. Podle generálního ředitele Povodí Ohře Jiřího Nedomy jejich systém spočívá v tom, že ve vyhrazeném prostoru vodní nádrže Skalka budou v několika izolovaných sekcích aplikovány různé látky. "Potom vyhodnotíme jejich účinek nejen na sinice. Musíme mít také na zřetel, jak působí na životní prostředí," uvedl Nedoma.

Logo

Určení optimálního způsobu likvidace sinic je podle Nedomy pouze jedním ze způsobů, jak je ze Skalky odstranit. Aby mělo smysl nějaké látky aplikovat, je třeba zabránit přísunu živin potřebných k růstu sinic do vody. U Skalky jde hlavně o fosfor ve vodě přitékající z Německa. "Bavorská strana snížila obsah fosforu o polovinu na 170 miligramů v litru. Stále je to ovšem mnoho. Sinicím stačí 30 až 50 miligramů," konstatoval.

Snahu Povodí Ohře řešit problém na Skalce mezokosmovými pokusy je podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče správná cesta. V boji se sinicemi je nutné najít nejenom nejúčinnější metodu, ale současně i ekonomicky efektivní a citlivou k životnímu prostředí. Na druhé straně je také nutné zapojit do problému německou stranu. Gandalovič je rád, že přijala svůj díl odpovědnosti za tuto situaci.

Logo

Právě z iniciativy Povodí Ohře, Karlovarského kraje a města Chebu vznikla česko-německá pracovní skupina pro řešení problematiky na Skalce. Po likvidaci sinic volají nejen vodohospodáři, ale i obyvatelé regionu. Skalka kdysi patřila k vyhledávaným rekreačním oblastem. Kvůli nadměrnému výskytu sinic ale obvykle od půlky léta platí v celé nádrži zákaz koupání.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio